RTL: Lex RTL született

2014.06.30. 14:24

Alig nyújtotta be L. Simon László fideszes képviselő azokat a kiegészítéseket, amelyekkel az RTL-csoportot már idén meg tudják adóztatni (és nem mellesleg a Facebook- és a Google-hirdetéseket is becélozták), az RTL máris sajtóközleményben reagált. A javaslatot egyébként kivételes eljárásban zavarják át az Országgyűlésen, szerda 9-ig lehet beadni hozzá a módosítókat, a vita és a zárószavazás pénteken lesz.

LEX RTL

Az RTL Magyarország közleménye

L. Simon László a mai napon benyújtotta a Médiaadóról szóló törvény módosítását. Semmi váratlan nem történt: nyilvánvaló volt számunkra, hogy a törvényalkotói szándék nem volt más, mint az RTL ellehetetlenítése és ezzel a sajtószabadság durva korlátozása Magyarországon.

Ezért szinte tudni lehetett, hogy ha az eredetileg elfogadott törvényt nem sikerül úgy megfogalmazni, hogy az ezt a célt elérje, azt azon nyomban módosítani fogják és még inkább az RTL-re szabják. Mindez egyértelmű beismerése mindannak, amit mi hetek óta mondunk és a kormányzat hetek óta tagad: ennek a törvénynek semmi köze az arányos közteherviseléshez, a kereskedelmi televíziók műsoraihoz.

A törvény célja mostantól még világosabb: ne maradjon olyan jelentős médium az országban, amelyet a hatalom nem tud befolyásolni. Hogy célját elérje, azoktól az eszközöktől sem riad vissza, hogy korlátozza a szabad versenyt, a piacgazdaságot és a sajtószabadságot.