no

Népszerű a kormányfingatás az RTL-en?

2014.07.01. 12:30

Azt mondta a Hvg.hu-nak a német RTL-csoport Délkelet-Európárt felelős regionális igazgatója, hogy

Az egyértelműen igazolható nézettségi mutatókkal, hogy a magyarok érdeklődése a belpolitika mindennapos ügyei iránt mostanában növekedett meg(...) Korábban mindig azt tapasztaltuk – erről is voltak méréseink –, hogy a legcsekélyebb érdeklődést a híradókban a politika váltja ki(...) Híradóink legnézettebb részeivé váltak a politika vihart kavaró dolgai.

Szerettük volna megtudni, vajon Andreas Rudasnak van-e igaza, vagy a magyar sajtó nagy részének, amiben az olvasható, hogy a magyarokat nem érdekli a kertévés hírműsorok politizálós része. Megszereztük az RTL és a TV2 hírműsorainak közönségarányát 18–49 éves korosztályban (azaz, hogy az éppen tévét nézők közül az adott pillanatban hány százalék 18 és 49 év közötti néző nézte az adott csatornát), pontosabban azok ötperces lebontását, kiválasztottunk három, múlt heti Híradót, és megnéztük, hogyan változik a nézettség akkor, amikor nem a kétfejű birkecset análisan abúzáló lecsúszott műkörömépítő szakmunkásokat, hanem ennél sokkal perverzebb dolgokat mutogatnak a piacvezető kertévében: belpolitikát.

  • A Híradó 18:00-kor kezdődik és 19:00-kor ér véget a műsorújság szerint, de ez nem szentírás.
  • A Tények 18:00-kor kezdődik és 19:30-kor ér véget, így nagyszerűen össze lehet vetni az adatokat, hiszen van egy hatvan perces átfedés a műsorok között.
  • Az RTL Klub a Híradóját egy, négyperces reklámblokkal szakítja meg a 28. perc környékén. Utána jön a keményebb tartalom.

Az első vizsgált napon a 18–49 éveseknél a Híradó átlagnézettsége 14,6 százalékos volt, míg a vele szemben látható Tényeké 19,4. Ez a műsor egészére vonatkozik, a Tények esetében 90 percre. Az ötperces lebontást nézve a kereskedelmi célcsoport nézőit nem hatotta meg az RTL Klubra ráeresztett NAV, hiszen a Tények 15,2 százalékos közönségaránnyal kezdte az egyórás blokkot, és pont akkor mentek fel 19,1-20,9 százalékra, amikor az RTL a belpolos hírekkel bombázta a népet. 

A Híradó 11,9 százalékról indult, és a reklámszünetig 15,5 százalékra ment fel, de utána ötpercenként csökkent a nézettsége, kormánygyepálás ide, Rogán Antal hátizsákja oda, és mire vége lett a hard news szakasznak, 13,9 százalékra estek vissza.

Szerdán a Tények 22,6-17,1 arányban verte a Híradót átlagosan, de minket megint nem az érdekel, hogy a lelőtte-megette-elásta-megsajnálta-kiásta-befalazta bűvkörbe tartozó híreket hol fogyasztották a nézők, hanem az, hogy amikor az RTL a kormányt fingatta, éppen mit néztek. A Tények erősen, 21,6-tal kezdett hatkor, a Híradó 13,6-tal kullogott utána, de a reklámszünet végéig 19,1 százalékos közönségarányt produkált a TV2 20,9-ével szemben. 

Az ötperces adatok tanúsága szerint a TV2 nézői nem kapcsoltak el sehová, az RTL Klub közönségaránya viszont a politikai blokkig folyamatosan emelkedett. Aztán a Rogán–NAV–reklámadó szentháromság hallatán csökkenni kezdett, egészen 15,5 százalékig.

A szombati hírműsorversenyt átlagnézettségben az RTL nyerte 15,1 százalékkal (Tények: 13,8) és ebben is volt belpolitikai blokk, a 25. perctől a 35.-ig. A hat órai kezdésre a nézők 11,7 százaléka kapcsolt oda, és szépen maradtak is a bulvárkoktél alatt, sőt, egyre többen jöttek, és a reklámszünetig 13,4 százalékos volt a Híradó közönségaránya.   

18:25 és 18:30 között aztán megugrottak, és 16,3-ig emelkedtek, az utána következő blokkban (a belpolosban) pedig 16,7 százalékra ment fel a közönségarány, ami a szombati Híradó legjobb öt percét jelentette.

Mindeközben a TV2-n a Tények 9,1 százalékról indult, és 16,2-ig emelkedett, az RTL Klub politikai hírei alatt viszont 15,2 százalékra csökkent.

A három nap értékeit megvizsgálva az a szomorú helyzet, hogy a külföldi szakember állításával szemben a magyar nézőt egyelőre még nem érdekli jobban a belpolitika és a komoly hírblokk a kelet-timori krumpliföldekre záporozó kecskebékazápornál, kivéve ha hétvége van, bár az is lehet, hogy ez csak valamiféle anomália volt. Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a futball-vb a hírműsorok nézettségét is nagymértékben befolyásolja, így érdemes lesz a mostani számokat összevetni a döntő utáni napok adataival. 

Az adatokat a Nielsen közönségméréstől kaptuk.