Putyin betiltotta a bazmegelést

2014.07.02. 16:55

Július elsejétől tilos káromkodni az orosz médiában és művészetben, a törvényt Putyin már alá is írta. Nem lehetnek csúnya szavak a színdarabokban, az újságcikkekben, blogbejegyzésekben, a könyvek borítóján figyelmeztetést kell elhelyezni, ha káromkodás van bennük, a törvénynek nem megfelelő filmeket pedig be sem mutatják a mozik. Nem sok hollywoodi filmet láthatnak tehát ezután szegény oroszok.

A pina, fasz, baszd meg és kurva szavak mind tiltólistán vannak, de a szakértők hamarosan pontosan meghatározzák, mi is számít még csúnya szónak. A törvény megsértői akár 300 ezer forintnak megfelelő büntetést is fizethetnek.

A törvény a régi szocialista időket idézi, amikor arra kérték az írókat és a művészeket, ne alkalmazkodjanak a dekadens nyugati világhoz, hanem ápolják az orosz kultúrát és tradíciókat.

A törvény az internetet sem kíméli, jelentések szerint a rendőrség külön káromkodásszűrő programmal keresi majd a csúnya szavakat az írásokban és a hozzászólásokban. Bírálók szerint a törvény sérti a szólásszabadságot és egyértelműen a nem állami médiumok ás művészeti csoportok szabályozására szolgál.