Ha nincs foci, jó lesz a kormányfingatás is

2014.07.03. 10:16
Korán kárörvendett a Heti Válasz: az RTL Klub Híradója a labdarúgó-világbajnokság tegnapi szünnapján már leverte a Tényeket – igaz, nem a műsor egészét tekintve, hanem pont abban a sávban, amiben az RTL a kormánnyal foglalkozik.

Hétfői cikkünkben a vb alatti nézettséget elemeztük, de azt is megjegyeztük, hogy valós képet csak akkor kapunk a komoly hírekkel foglalkozó Híradó nézettségéről, ha már nem lesz foci vb. Tegnap szünnap volt. 

L. Simon László kétnapos, nagyon vicces pokoljárása a saját módosító indítványával és annak magyarázatával persze segített a dolgon, mindenki látni akarta, hogyan szedik apró darabokra a tévében a kormány egyik erős emberének tartott politikust, aki ugye a haverjait versenyezteti állami megrendelésekért is.

Az ötperces bontást tekintve  18-49-ben a Híradó 3,0-ás ratinggel kezdett (rating: a tévével rendelkező háztartások hány százaléka nézi az adott műsort), a Tények pedig 3,7-tel, de a különbség a 25. percre már csak 0,3 százalékos volt (4,6 vs. 4,3), a reklámszünet végére pedig megfordult – ekkor kezdi el a belpolitikai blokkot az RTL Klub. 18:30 és 18:50 között, azaz amikor komolyabb témákkal foglalkozott a reklámtörvénnyel szívatott kertévé, a nézettsége felment 5,5-ös ratingre, igaz, a Tények is tartotta a lépést, és 4,9-ig emelkedett.

Klikkoljon, nagyobb lesz!
Klikkoljon, nagyobb lesz!

Amint a Híradó visszalépett a kiscicás animgifek világába, a nézettsége visszaesett 3,9-re. a nézők pedig átkapcsoltak a Tényekre (5,1), mert ezek szerint bulvárban még mindig az egykori csigakettes a jani. A tegnapi adat persze nem teljesen mérvadó, hiszen csak egy napot néztünk meg – majd az lesz az érdekes, ha vége a világbajnokságnak, és az emberek istenigazából rákapnak a kormány tökét szorongató hírműsorokra.   

Forrás: Nielsen közönségmérés