Nem kellett a 80 milliárd dollár

2014.07.16. 16:35

A Time Warner médiakonszern visszautasította a 21st Century Fox 80 milliárd dolláros (18,24 ezer milliárd forint) vételi ajánlatát. A 21st Century Fox már júniusban is tett ajánlatot, akkor még csak szóban a rivális Time Warner megvételére. Írásos ajánlatot júliusban tett a vállalat, amelyet a Time Warner igazgatótanácsa rövid úton visszautasított. A Time Warner szerdán erősítette meg a visszautasítást, azzal indokolva a döntést, hogy az ajánlat elfogadása nem szolgálja a cég érdekeit.

A két médiaipari óriás egyesülése elemzők szerint komoly monopóliumveszélyt hordoz magában. Mindkét vállalatbirodalom jelentős befolyással bír a filmiparra és a televízió műsorok kínálatára, bár az ajánlat értelmében a filmstúdiók nem egyesülnének.

Mivel a CNN hírcsatorna is a Time Warner tulajdonában van, aggályokat vethet fel az állami szabályozó hatóságok részéről, ha egy tulajdonoshoz kerülne versenytársával, a 21st Century Fox portfóliójába tartozó Fox News hírcsatornával. Elemzők szerint a CNN eladása lenne erre a megoldás.

A Time Warner részvényének árfolyama a hírre 15 százalékkal emelkedett szerdán a New York-i tőzsdei nyitást követően. A The New York Times értesülése szerint Rupert Murdoch médiamogul, a 21st Century Fox szórakoztatóipari óriáscég elnöke újabb ajánlat tételére készül, hogy felvásárolja a Time Warnert.

A 83 éves Rupert Murdoch már régóta készül arra, hogy egy végső megafúziót hajtson végre, mielőtt átadja médiabirodalmának irányítását a Murdoch-család új nemzedékének.