Volt MIÉP-es képviselő védte a köztévében Orbánt

2014.08.02. 23:28

A közszolgálati Híradó által megszólaltatott válogatott elemzők vették védelmükbe Orbán tusványosi beszédét. De persze a szokásos indirekt módon: nem a miniszterelnök vízióját magyarázták, hanem betámadták a kritikusait. Méghozzá a New York Times-t, mely vezércikkben követelt konkrét retorziókat az Európai Uniótól. 

A nézőpontos Mráz Ágoston Sámuel el is magyarázta, hogy a New York Times valójában nem a demokráciát félti, hanem a rezsicsökkentés, a bankadó és a reklámtörvény miatt a kormányra neheztelő érdekcsoportokat képviseli. 

Erre a leleplezésére tett még egy lapáttal az 1998 és 2002 között a MIÉP színeiben képviselősködő Lentner Csaba. A jelenleg a kormány által gründolt Nemzeti Közszolgálati Egyetem közpénzügyi tanszékvezetőjeként dolgozó közgazdász úgy vélte, akár nemzetközi jogot is sérthet, hogy Amerikából próbálnak nyomást gyakorolni Magyarország elleni uniós eljárás ügyében - mondjuk egy vezércikkel kapcsolatban ez a jogsértés nehezen értelmezhető.

A New York Times boncolgatott írásában egyébként egyetlen szó sincs a rezsicsökkentésről vagy a bankadóról, ellenben - a reklámadó mellett - szó van a civil szervezetek vegzálásáról és a hajléktalanság kriminalizálásáról. Az amerikai lap a 2011 óta már többször előkerülő Hetes cikkely alkalmazására szólította fel az uniós döntéshozókat. Ez Magyarország Európai Tanácsban gyakorolt szavazati jogának felfüggesztésével illetve a Kohéziós Alapban Magyarország számára 2014-2020 között biztosított 21 milliárd eurós fejlesztési keret időleges megvonásával járna.