Barack Obamának is jutott Emmy-díj

2014.08.19. 12:22
Múlt vasárnap este megkezdődött az Emmy-hét, a tévés Oscarnak is nevezett, évente kiosztásra kerülő nagy tévés vállveregetésé, aminek során a Tévéakadémia a televíziózás minden elképzelhető szegmensének ad egy díjat, és most ezt tessék szó szerint érteni, hiszen ha nem így lenne, akkor sem az Apple, sem Barack Obama nem került volna fel a díjazottak listájára.

Az első körben nem a nagy díjakat osztották ki, azaz azokat, amiket a közönség is tud értékelni (legjobb sorozat, legjobb színész, legjobb forgatókönyv, stb.), hanem azokat, amiknek a szakmabelieken kívül nem nagyon örül senki - mivel fogalma sincs arról miben más egy egykamerás sitcom és egy többkamerás vígjáték vágójának melója. Nem is baj ez, én kifejezetten örülök annak, hogy a fodrászoktól a reklámfilmrendezőkig boldog-boldogtalan kapott egy szobrot, igenis értékelni kell a fodrászokat, sminkeseket, berendezőket és  "az interaktív médiában elért legkreatívabb teljesítményt"-t is.

Az Emmy-díjakat így két nagy csoportba sorolják, (na jó, négybe, hiszen van a nemzetközi Emmy és a nem főműsoridős programoknak járó is) a Primetime Emmy az, amit majd jövő kedden hajnalban osztanak ki, a Creative Emmy meg a technikai/kreatív kategória, amit viszont kiegészítettek pár olyannal, amit korábban a Primetime-gálán osztottak ki, (ne tessék kérdezni) így szint követhetetlen mennyiségű kategóriából áll. A díjkiosztó nem is nagy tévés esemény, és van ugyan vörös szőnyeg, de a hivatalos fotóügynökségeknek is úgy kell levadászni az ismert arcokat, hiszen aki arcról megmondja, ki a Breaking Bad berendezője, az nagyobb tévéfanatikus, mint bárki a Földön.

A kreatív Emmy-díjak nagy nyertese a Saturday Night Live című varietéműsor, mármint annak tartják, de aki ismeri az amerikai televíziózást, az tudja, hogy ez egy negyedszázados tévés intézmény, egy élő, vicces szkeccsműsor, ami szombat esténként jelentkezik, és olyan komikusokat termelt ki, mint John Belushi, Chevy Chase, Eddie Murphy vagy Will Ferrell. 5 díjukkal ők lehettek a legboldogabbak vasárnap este. A második helyen nagy a tülekedés, négy díjjal jutalmaztak négy programot is, a COSMOS: A Space Time Odyssey című, a világegyetemről szóló ismeretterjesztő sorozatot, a Sherlock című angol szériát és az HBO két sorozatát, a Trónok harcát és a Törvény nevében című krimit. A tévéadók között a hagyományoknak megfelelően az HBO nyert 15 díjjal, második jócskán lemaradva az NBC (10), harmadik pedig az amerikai közszolgálati tévé, a PBS lett nyolccal.

A figyelemreméltóbb díjak között van az Apple Misunderstood, azaz Félreértve című reklámfilmje, ami a Cannes Lions reklámfilmfesztiválon az ötödik helyen végzett - ott az a Possibilities című Nike-film lett az év legjobbja, ami az Emmy-n csak ötödikként futott be. Hogy ki ért a dologhoz jobban, az kérdéses. Díjat kapott a FunnyOrDie.com Barack Obama elnökkel készített álinterjúja, amit Zach Galifianakis készített a a Between Two Ferns nevű műsorban - a díjat az Év legjobb rövid műsoridejű szórakoztató műsora kategóriában nyerte. A legjobb vendégszereplő kategóriában Allison Janney a Masters of Sex egyik szerepéért kapott Emmyt (ez neki már az ötödik pályafutása alatt), beszédében pedig a díjat megköszönte annak a stábtagnak is, aki egyik szexjelenetet előtt egy dupla whiskyvel nyugtatta meg az idegeit.

Szintén vendégszereplői díjat kapott az Orange Is the New Black című női börtönös Netflix-sorozat egyik szereplője, Uzo Aduba. Az Emmyn újonc sorozat újonc színésznője könnyekig hatódott az elismeréstől. Joe Morton a Botrány című eszement ABC-szappanopera egyik szerepéért vitte el a vendégszereplői díjat, Jimmy Fallon talkshow-házigazda pedig pont a Saturday Night Live vendégműsorvezetői teljesítményéért nyerte el (teljesen jogosan). Jane Lynch lett a legjobb reality-műsorvezető, ő a díjat a Hollywood Game Night című celebvetélkedőért kapta.

A díjazottak teljes listája innen letölthető, az "nagy" Emmy-gálát augusztus 26-án hajnali kettőtől lehet megnézni élőben az HBO-n.