Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Októbertől indul a börtönrádió

2014.09.09. 06:21

"Jogában áll hallgatni. Minket" – így hangzik a Rács FM börtönrádió szlogenje, ami a Váci Fegyház és Börtönben indul októbertől - írja keddi cikkében a Népszava.

A kezdeményezés célja, hogy a rabok aktív közreműködésével olyan belső információs fórum jöjjön létre, amely segíti a fegyintézeti életet valamint a szabadulás utáni visszailleszkedést. A projekt siker esetén egy országos hálózat kiindulópontja is lehet. 

Nem minden börtönlakó vehet részt a rádiózásban. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elítéltjei vagy a médiában nagy visszhangot kapott bűnesetek szereplői nem kaphatnak helyet a stábtagok között.

A projekt két kezdeményezője, Hajdú Judit klinikai szakpszichológus és Braun Zsolt, a Rádió C és a BBC volt munkatársa szerint a rabokkal végzett közös munka problémamentesnek bizonyult. Ha a rabrádió tetszeni fog a váci börtön lakóinak, akkor az egri, a tököli és a balassagyarmati börtönben is elindítanák a műhelyfoglalkozásokat. 

A kezdeményezés mintájául az angol Prison Radio Association keretein belül működő Börtönrádió szolgál, ami napi 24 órában sugározza műsorát a szigetország számos büntetés-végrehajtási intézetében. Svédországban szintén sikeresen működnek börtönrádiók.