A franciáknál is elindult a Netflix

2014.09.15. 19:46 Módosítva: 2014.09.16. 22:01
Az online videótékából sorozatgyárrá és komoly online tartalomszolgáltatóvá kinőtt Netflix folytatja a terjeszkedést.

Mi ez a Netflix?

Egy olyan online streaming-szolgáltató, ami a nap 24 órájában, fix havidíjért korlátlan mennyiségben kínál filmeket és sorozatokat. Ha úgy vesszük, a nálunk is ismerős VOD-tékák továbbfejlesztett változata, hiszen nem csatorna- vagy stúdióspecifikus kínálattal rendelkezik, hanem attól vásárol, akitől csak tud. Saját sorozatokat is gyárt, a House of Cards című dráma vagy az Orange Is The New Black című dramedy rendkívül népszerű mindenütt, ahol a cég jelen van.

A Netflix az év elején jelentette be, hogy újabb európai országokban vezeti be szolgáltatását, és úgy tűnik szavatartó emberek, mert szeptemberben a franciákra rászakad a Kánaán, mindössze havi nyolc euróért (2500 forintért). Az egyes területeken a jogdíjak és a filmek vagy sorozatok jogtulajdonosaival megkötött korábbi szerződések miatt nem ugyanaz a kínálat, de például  a Downton Abbey, a Fargo vagy az Orange Is the New Black című sorozatok és a Sötét lovag című film náluk is elérhető lesz.

A Netflix a következő lépésben a német, az osztrák, a svájci, a belga és a luxemburgi piacra érkezik majd meg, dettó havi nyolc eurós előfizetési áron, ami mellé, mivel online szolgáltatóról van szó, természetesen egy internet-előfizetés is szükségeltetik. A Netflix Európában az Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Dániában és Hollandiában már elérhető, a cég egy tavalyi sajtótájékozatón a kelet-európai terjeszkedést jelölte meg a 2015-ös év nagy feladatának.

A francia piac persze nem örült a Netflix érkezésének, a kábelszolgáltatók kerek perec nemet mondtak nekik, amikor a már meglévő médiaboxokon keresztül szerették volna terjeszteni a szolgáltatást. Aki Franciaországban a szolgáltatásra előfizet, kénytelen lesz beszerezni egy újabb médiaboxot, egy Apple TV-t vagy egy Android-eszközt, amin futtatni tudja a tartalmat, de a modern okostévék nagy többségét már felszerelték olyan applikácóval, ami ezt lehetővé teszi. Legvégső esetben pedig ott a számítógép és a böngésző, amiből bármikor és bárhol elérhető a kontent.

A Numericable Group nevű francia szolgáltató viszont úgy döntött, nem megnehezíti a Netflix dolgát, hanem konkurenciát támaszt neki: SérieFlix néven olyan szolgáltatást indítottak el, aminek keretein belül az első körben 3000 órányi, később ennél sokkal több sorozatepizódot lehet elérni online. A kínálatban szerepelnek a Reklámőrültek (Mad Men) évadai, illetve népszerű francia sorozatok epizódjai is.

Németország is bekapcsolódott

Németországban kedden elindult a saját gyártású sorozatokat is forgalmazó Netflix amerikai online filmkölcsönző szolgáltatása. Az előfizetéses alapon működő online filmkölcsönzés piacán a Netflix az ötödik szereplő Németországban. A piacvezető nagyjából 40 százalékos részaránnyal a ProSiebenSat1 televíziós konszern Maxdome nevű szolgáltatása, mellette a Sky előfizetéses televíziót üzemeltető cég Snap nevű szolgáltatása, a francia Vivendi médiacsoport Watchever nevű szolgáltatása és az Amazon.com online áruház Prime Instant Video nevű szolgáltatása működik.