Közel negyvenmilliós bírság az Éjjel-nappal Budapestnek

2014.09.25. 11:23

Az NMHH Médiatanácsa téves korhatár-besorolás miatt összesen 39 375 000 forintnyi bírságot szabott ki az RTL Klub Éjjel-nappal Budapest című sorozatára. Hat epizód esetében állapítottak meg törvénysértést: az RTL Klub az epizódokat 12-es korhatárkarikával sugározta, miközben azok tartalma miatt csak “16 éven aluliaknak nem ajánlott” kategóriában szerepelhettek volna.

Ami a jogsértést illeti, az NMHH azt a történetszálat vette elő, amiben az egyik szereplő drogfüggővé vált, kábítószert vásárolt és használt. A műsorban ábrázolták még 

a barátok és hozzátartozók eredménytelen próbálkozásait, majd a drogkarrier végkifejletét mutatták be, valamint a lány személyiségének torzulását, fokozódó pszichés zavarait, morális leépülését, kapcsolatainak teljes kiüresedését, végül fizikai kimerülését és eszméletvesztését is. 

Mindezt, írja az NMHH indoklása, minden ellenpontozás, értelmezési keretbe helyezés nélkül, a kábítószer beszerzésének, fogyasztásának és továbbadásának megjelenítése kritika vagy kommentár nélkül került ábrázolásra. A szabályozás ugyan nem tiltja az efféle tartalmak közzétételét, de arra csak 21 óra után, a megfelelő korhatár-besorolás feltüntetése mellett kerülhetett volna sor.  Az Éjjel-nappal Budapesttel kapcsolatban indulása óta 52 nézői panasz érkezett az NMHH-hoz.

A TV2 sem úszta meg, ellenük, pontosabban a Mokka című reggeli műsoruk miatt hatósági eljárást indítanak: az egyik áprilisi adásban tiltott termékmegjelenítés gyanúja merült fel.

Az NMHH Médiatanácsa a kiskorúak védelmében folyamatosan ellenőrzi a televíziók által alkalmazott korhatár-besorolásokat. A testület 2011 óta az RTL Klubot 11 alkalommal, a TV2-t pedig 13 alkalommal szankcionálta hasonló jogsértések miatt, de a közszolgálati média is többször kapott már elmarasztalást.