Megint durván kozmetikázza a nézettségét az MTVA

2014.09.30. 15:47
Rákay Philip pántlikás, kakastollas, nagy közös máglyás, kolbászfesztiválos műsorfolyamára és kísérő rendezvényeire 600 millió forintot költött el a közmédia. Így sem érdekelt senkit.

Míg az RTL Klub hamiskás és súlyos önértékelési zavarban szenvedő énekesekkel, másfél óra alatt szerzett magának 1,9 millió nézőt, a közmédia akárhogy csűrte-csavarta a saját nézettségi adatait, csak 1,7 milliót tudott összekaparni egy egész napra, de legalább az sem volt igaz - legalábbis nem úgy, ahogy a közönségmérésben számolni szokás.

Az Itthon vagy - Magyarország szeretlek! című kalocsai mintás logóval súlyosbított műsorfolyamban a köztévé összesen huszonöt helyszínről tudósított, az M1 közel négy és fél órában, a Duna World pedig hat órában számolt be az eseményekről. A műsorban magyar gyökerű, amerikai sportcelebritástól (Tim Howard) pénzért mindenféle haknit elvállaló, orosz-belga-francia filmszínészig (Gerard Depardieu) is megszólalt, mert csárdás ide, csujjogatás oda, a bulvárfaktor csak több nézőt érdekel.

Hát nem érdekelt.

Az MTVA sajtóközleményében az szerepel, hogy  

A délelőtti műsorsávban az „Itthon vagy, Magyarország szeretlek” bejelentkezéseit követve az M1 több mint 528 ezer embert ért el. A vele párhuzamosan futó Duna World ugyanebben az időszakban 255 ezer főt kapcsolt be a műsorba.

Ez azt jelenti, hogy legalább egy percig ennyien kapcsoltak oda az összes műsorra, már ha összeadjuk a nézettséget. Ilyet csak akkor szokás csinálni, és akkor is nagyon szégyenkezve, ha az egyes műsorok nézettsége tulajdonképpen értékelhetetlen. A délutáni sávra azt írják, hogy   

folyamatosan 110 és 143 ezer fő között alakult a nézettség és összességében közel 761 ezren néztek bele a műsorba.

Tehát egész délután volt 761 000 néző, két csatornán összesen. Az esti tűzgyújtás, amit valamiért csúcspontnak tekint az MTVA, és 1600 településen egyszerre fellobbanó lángról számol be patetikus hangú mondataiban, 329 000 nézőt érdekelt a két csatornán összesen, és 792 000 néző volt, aki csatornaszörfözés közben egy kicsit megpihent a köztévén. 

A végére maradt a csattanó: az MTVA szépen összeadta ezeket a számokat, és kijelentette, hogy 

Az egész nap eseményeit tekintve a teljes népesség 19 százaléka, 1,7 millió ember csatlakozott a televíziónak köszönhetően az eseménysorozathoz,

ami baromság, sőt, méretes csúsztatás. Az egész napi haccacáré nézettsége 300 000 főnél nemigen volt magasabb, őket számolta külön nézőnek a lelkes MTVA délelőtt, délután M1-en és a Dunán is. Mint amikor Rákosi elvtársnak hazudtak a termelési jelentésekben.