Majdnem dobtak egy Clooneyt

2014.10.18. 20:51
David Fincher új filmjét, a Holtodiglant imádják a nézők: Amerikában hetek óta vezeti a mozis toplistát, és Magyarországon is ez a legnézettebb film. A kritikák is pozitívak, bár nem mindenkit dicsérnek agyon: Neil Patrick Harrist például vérszegénynek látták. Pedig neki ez volt az egyik nagy lehetőség, hogy tíz év Így jártam anyátokkal után végre mozisztár lehessen, és ő keményen is dolgozik az ismertségén: nemrég jelentették be, hogy ő fogja vezetni jövőre az Oscar-gálát. Ennek apropóján összeszedtük, hogy az utóbbi években kik tudtak dobbantani a mozivászonra, és kik buknak el újra meg újra.

Morgan Freeman, Pierce Brosnan, Tommy Lee Jones, Johnny Depp, Catherine Zeta Jones, Mel Gibson, Michael Douglas, Russel Crowe, Jim Carrey, Leonardo DiCaprio,  Bruce Willis, John Travolta, Billy Murray, Robin Williams, Helen Hunt, Clint Eastwood, Denzel Washington, Tom Hanks: csak néhány filmsztár azok közül, akik a tévében indították a karrierjüket. Aztán viszont mozisztárok lettek, Hollywood királyai, és ma már alig emlékszik valaki, hogy mit is csináltak a képernyőn.

Bármennyire is menő lett sorozatokban szerepelni, bármennyivel is jobb volt például a Törvény nevében című HBO-sorozat az idén moziba került filmek 99 százalékánál, a tévészínészek még mindig a moziba vágynak. Még mindig az jelenti az igaz karriert, ha valaki megkapja egy nagy rendező nagy filmjének főszerepét, és parádézhat az Oscar-gála vörös szőnyegén. A tévészínészek szeme előtt ma is George Clooney útja lebeg: a Vészhelyzet jellegzetes fejtartású Ross dokijából néhány év alatt kétszeres Oscar-díjas filmsztárrá, rendezővé, producerré, Hollywood egyik meghatározó alakjává válni. 

Akik már majdnem dobtak egy Clooneyt

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston 2004-ig volt a Jóbarátok Rachel Greenje, hogy aztán bebetonozza magát Hollywood tíz legjobban fizetett színésznője közé. Ezen már a Jóbarátok évei alatt elkezdett dolgozni, ekkor készült például a nagyon vicces Hivatali patkányok, vagy a Jóravaló feleség, ami kivételesen nem vígjáték, hanem egy keserédes dráma. Aniston egy pénztárosnőt játszik benne, nem is rosszul. Az már más kérdés, hogy a szédületes gázsik és nézőszámok ellenére megmaradt vígjátékszínésznőnek, hiába voltak olyan filmjei, mint a Kisiklottak vagy a szuper Jóbarátnők, az emberek többsége a Förtelmes főnökök vagy a Kellékfeleség sztárjaként gondol rá. A díjak is elmaradtak eddig, az akadémia nem szokta szeretni, ha valaki Adam Sandler oldalán parádézik.

Förtelmes főnökök 2 (2014) előzetes #3

Clooney mércével: 10/7

Steve Carell

A tíz legjobban fizetett színésznő Hollywoodban (2013. és 2014. júniusa között, összbevétel)

1. Sandra Bullock – 51 millió dollár
2. Jennifer Lawrence – 34 millió dollár
3. Jennifer Aniston – 31 millió dollár
4. Gwyneth Paltrow – 19 millió dollár
5. Angelina Jolie – 18 millió dollár
6. Cameron Diaz – 18 millió dollár
7. Scarlett Johansson – 17 millió dollár
8. Amy Adams – 13 millió dollár
9. Natalie Portman – 13 millió dollár
10. Kristen Stewart – 12 millió dollár

(forrás: Forbes)

Az ő hollywoodi karrierje még csak most indul majd be igazán. Legalábbis Cannes-ban mindenki áradozott a Foxcatcherben nyújtott alakításáért, a sajtó máris a jövő évi legnagyobb Oscar-esélyesként emlegeti. Carell Anistonhoz hasonlóan már sorozatsztár évei alatt (2005 és 2013 között játszotta A hivatal kretén főnökét) elkezdte megalapozni a filmes karrierjét. Ekkor készült A híres Ron Burgundy legendája, ami nálunk nem érte el az ingerküszöböt, de Amerikában sikeres volt, és A 40 éves szűz, ami már világsiker lett. Carell is vígjátékszínészként lett elkönyvelve, de sikeresebben feszegette a határait, mint Aniston. A Család kicsi kincse vagy az Őrült, dilis szerelem még mindig vicces, de sokkal összetettebb filmek lettek, mint A 40 éves szűz. A Foxcatcher pedig végleg elhozhatja neki azt a státuszt, amire minden exsorozatsztár vágyik. 

Foxcatcher (2014)

Clooney mércével: 10/6

Bradley Cooper

Bradley Cooper viszont már most abszolút A kategória, aki nem egy, hanem egy rakás sorozatban játszott, mielőtt mozisztár lett. Ezek közül a plasztikai sebészekről szóló, megabizarr Kés/alatt (Cooper 2007 és 2009 között volt benne) és az Alias (2001-2006) emelkedett ki. A mozis áttörést a Másnaposok hozta el neki, de a komolyan vehető sztárok közé a Napos oldallal emelkedett. Ha ez a film nincs, simán megmaradhatott volna egy nyálas szépfiúnak, aki kap egy csomó romantikus komédiát. De a Napos oldal elkészült, Cooper Oscar-jelölt lett, azóta meg egyik jobb drámai szerepet kapja a másik után. Az Amerikai botrányért újra jelölték, legközelebb pedig a Serenában láthatjuk Jennifer Lawrence-szel, majd Clint Eastwood filmjében, az American Sniperben. Ez azért nem rossz.

Amerikai botrány (2013) magyar előzetes

Clooney mércével: 10/8

Jon Hamm

Jon Hamm még messze nem tart itt, de az esélyei jók. A Reklámőrültek, az AMC sikersorozata egyébként is tart még, 2015-ig biztosan. Addig is Hamm építheti a Don Draperen és hímsoviniszta cimboráin kívül eső karrierjét, amin ügyködik már egy ideje. A filmválasztásai elég ellentmondásosak: egyfelől olyan, kis költségvetéssel, de nagy igényességgel készült filmeket választ, mint amilyen Tom Ford divattervező rendezői bemutatkozása, az Egy egyedülálló férfi vagy az Allen Ginsbergről szóló Üvöltés volt, másfelől feltűnt a Koszorúslányokban és a Álomháborúban, amire a pénzen kívül más oka nemigen lehetett. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy mozisztár legyen, kérdés, hogy mennyire lesz ügyes az ügynöke, és meddig tart ki a Reklámőrültekkel szerzett felhajtás körülötte.

Reklámőrültek - Első évad előzetes

Clooney mércével: 10/3

Melissa McCarthy

A tíz legjobban fizetett színész Hollywoodban (2013. és 2014. júniusa között, összbevétel) 
 

1. Robert Downey Jr. (75 millió dollár)
2. Dwayne Johnson (52 millió dollár)
3. Bradley Cooper (46 millió dollár)
4. Leonardo DiCaprio (39 millió dollár)
5. Chris Hemsworth (37 millió dollár)
6. Liam Neeson (36 millió dollár)
7. Ben Affleck (35 millió dollár)
8. Christian Bale (35 millió dollár)
9. Will Smith (32 millió dollár)
10. Mark Wahlberg (32 millió dollár)

(forrás: Forbes) 

Melissa McCarthy  hét évig tolta a Szívek szállodájában, aztán többek között a Nem ér a nevem, a Rita Rocks és a Mike and Molly sorozatok következtek. Talán maga  McCarthy hitte a legkevésbé, hogy egyszer stabilan a mozisztárok közé emelkedhet, még akkor is, ha alkata miatt a szerepköre erősen korlátozott és valószínűleg az is marad. De 2011-ben kijött a Koszorúslányok, ami a Másnaposok kevésbé vicces női verziója volt, és McCarthy filmcsillag lett. Oscarra jelölték a szerepért (az már más kérdés, hogy felöltöztetni a gálára senki nem akarta), azóta pedig minden évben kijön legalább két, de inkább három mozija. És igen, ezek mind vígjátékok, de Anistonnal ellentétben neki alacsony, molett nőként Hollywoodban sokkal kisebb, szinte semmi esélye más típusú szerepekre. Azért drukkolunk neki, mert tök jó lenne látni egy drámában is. 

Női szervek - "Kihallgatás"

Clooney mércével: 10/4

És akik nem fognak soha

Jennifer Garner

Jennifer Garner megkérdőjelezhetetlenül mozisztár, mégsem lesz belőle egy Sandra Bullockhoz vagy Angelina Jolie-hoz hasonló hollywoodi királynő soha. Pedig szinte karrierje kezdetétől váltogatta a mozi- és a tévészerepeket, nem egy sikersorozatot követően kezdett el kaparni a filmvászon után. A legtöbben az Alias sorozatban ismerték meg, ami 2001 és 2006 között futott, de eközben megcsinálta például a Hirtelen 30 című vígjátékot,  nem sokkal utána pedig a zseniális Junót. Ráadásul nagyon szép, és ő Ben Affleck, az egyik legnagyobb férfisztár felesége. De hiába a jó háttér, a klassz filmválasztás, ha Garnernek nincs semmi karizmája a vásznon, egyszerűen nem elég tehetséges. A minden egyéb szempontból tökéletes Mielőtt meghaltam-ban ő volt az egyetlen gyenge pont, jó színészek között ugyanis még feltűnőbb, hogy milyen bénácska.

DALLAS BUYERS CLUB

Ami hiányzik: a tehetség   

Katherine Heigl

Mostanra valószínűleg  Katherine Heigl is belátta, hogy ez nem fog menni, úgyhogy vissza is tért a tévébe, méghozzá a State of Affairs CIA-ügynöknős című sorozattal, ami nyilván a Homeland közelébe sem ér, de Heigl amúgy sem egy Claire Danes. A Grace klinikában tűnt fel, aztán azon kevesek közé küzdötte magát, akik a sorozat szereplői közül mozifilmekben játszhattak. Csakhogy ezek a filmek Heigl esetében mind tök egyforma romantikus komédiák voltak, és mostanában, négy évvel a sorozat lezárása után sem kap mást. Logikus döntés volt visszatérni a tévébe, a színésznőben sajnos egyszerűen nincsen több, mint egy újabb közepes sorozat vagy a kétszázadik romantikus komédia. 

A szingli fejvadász

Ami hiányzik: a karizma

Neil Patrick Harris

Bármennyire szerettük is az Így jártam anyátokkal-ban, Neil Patrick Harrist egyelőre kénytelenek vagyunk idesorolni. A már említett Holtodiglan jó lehetőség lett volna, nem tudott élni vele. Korábban meg olyan filmekben láthattuk, mint a Hupikék törpikék, az Amerikai pite: a találkozó vagy a csalódást okozó Hogy rohanj a veszTEDbe. Nem túl impozáns lista, de ami ennél is aggasztóbb, hogy az IMDb szerint Harrisnek csak egy filmje van készülőben, a The Good Dinosaur, amiben valószínűleg egy dinoszaurusznak adja majd a hangját. Hogy tehetséges, azt a tévében már bizonyította, de eddig a mozi valahogy nem jött össze. 41 éves, nagyon sok ideje már nincs arra, hogy mozisztárrá váljon. Februárban viszont más szerepben bizonyíthat: ő lesz az Oscar gála házigazdája, ha nem bukik meg, ez nagyot dobhat a karrierjén.

Ben Affleck tényleg megölte a nőjét?

Ami hiányzik: a szerencse   

Ashton Kutcher 

Ashton Kutcher esete sokban hasonlít Jennifer Garneréra. Sztár lett az Azok a 70-es évek show-val, nagyon jól néz ki, és a magánélete is elég muníciót adott a bulvársajtónak. Először a nála sokkal idősebb Demi Moore férje volt, most meg Mila Kunis szült neki egy kislányt. Ő sem játszott rossz filmekben, vagyis akadtak a filmjei között jók is, például a Pillangóhatás vagy a Csak szexre kellesz. Steve Jobs nem könnyű szerepében viszont hatalmasat bukott, ennél jobban nem is tehette volna kirakatba színészi képességei korlátozott voltát. Még szerencse, hogy a mozis bukdácsolások közepette is ott volt neki a tévé, a Két pasi meg egy kicsivel gennyesre kereshette magát. Mostanában nem is erőlteti a mozit, és ne legyenek kétségeink: Ashton Kutchernek lenni így is nagyon jó lehet.     

Jobs The Film_ Making of Jobs - Behind the Scenes Featurette

Ami hiányzik: az ambíció

Matthew Fox

2004 és 2010 között a Lost volt az egyik legnagyobb szám a tévében. A Lost egyik legnépszerűbb szereplője pedig Matthew Fox, aki azóta valamiért képtelen mozisikerekre váltani a népszerűségét, a karizmáját, a színészi képességeit, a jó külsejét, pedig ezek mind-mind megvannak neki. Jó, nyilván egy női buszsofőr megverése és más balhék nem segítették a karrierjét, de a legsúlyosabb vád (miszerint visszaeső nőverő) soha nem bizonyosodott be. Sorozatokban játszani nem akar, helyette próbálkozott színházban, a filmjei meg egyszerűen nem elég jók. Vagy ha azok, mint például a Z világháború, akkor nincs elég fontos szerepe bennük.

Ami hiányzik: valami nagyon

Ki érdemelné meg a mozikarriert a legjobban?