Alfréd
-3 °C
3 °C

Meghalt Glen Larson, a Knight Rider és a Magnum sorozatok atyja

2014.11.17. 08:35

Elhunyt Glen A. Larson amerikai producer, forgatókönyvíró, énekes és zeneszerző, az 1970-80-as évek olyan kultikus amerikai tv-sorozatainak megalkotója, mint a Magnum, a Knight Rider vagy a Csillagközi romboló. A svéd származású producer 77 évesen, nyelőcsőrákban halt meg pénteken egy Los Angeles-i kórházban - közölte fia, James Larson.

Glen Larson az 1950-es években énekesként, a Four Preps nevű együttes tagjaként kezdte pályafutását, majd először 1966-ban dolgozott a The Fugitive című tévésorozatban. Az elkövetkező évtizedekben az amerikai televíziózás legnézettebb sorozatai kerültek ki a kezéből. Volt olyan időszak, hogy egyszerre öt sorozata futott a tv-csatornákon. Az egyik legsikeresebb a Magnum volt, amely nyolc évadot élt meg 1980 és 1988 között.

Főként egyszerű stílusú, szimpatikus figurákat felvonultató, kevés erőszakot tartalmazó, családi sorozatok fűződnek a nevéhez. Többen ugyanakkor azzal vádolták, hogy mások ötleteit koppintotta le, például a Csillagközi romboló esetében, amelyet a Star Wars és a Star Trek tematikája ihlethetett meg.

Több filmsorozatához maga is szerzett zenét másokkal együtt. Larsont háromször jelölték Emmy-díjra, egyszer a Grammyre és 1985-ben csillagot kapott a hírességek hollywoodi sétányán.