Az év informatikai újságírója lett az Index munkatársa, Tóth Balázs

2014.11.20. 13:00
Az Index.hu munkatársa kapta idén a Kovács Attila-díjat, mely annak az újságírónak jár, aki az adott évben a legtöbbet tette az infokommunikáció népszerűsítése érdekében.

A Kovács Attila-díjjal olyan újságírókat ismernek el, akik cikkeikben, riportjaikban vagy műsoraikban átfogó képet adnak az informatika életminőséget javító képességeiről, felhívják a figyelmet az új lehetőségekkel együtt járó veszélyekre, és akiknek művei az infokommunikációs technológia által teremtett lehetőségek széles körű kiaknázására ösztönöznek. 

Tóth Balázs 11 éve az Index Tech rovatának szerzője és szerkesztője, előtte két évig a Stop.hu informatikai újságírója volt. A díj odaítélésének indoklásában írják róla:

"Egyéni látásmódja, kritikus, néha cinikus megközelítése a más lapokban unalmasnak tűnő témákat is életre kelti. Kevés olyan személyiség van a hazai szaksajtóban, aki végigjárja az országot azért, hogy mindenhol lemérhesse, hogy milyen gyors a mobilinternet. Kevesen veszik a fáradságot, hogy saját magukon is kísérletezve próbáljanak ki mindent, amiről írnak, és kevesen igyekeznek a kényelmes sajtóutak helyett önállóan felfedezni a szakkonferenciákat a valóban érdekes sztorik után vadászva. Tóth Balázsra ez mind jellemző."

Az elhunyt kiváló zsurnaliszta, Kovács Attila nevét viselő, az év informatikai újságírójának járó díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) idén is közösen hirdette meg.

A díjat odaítélő, héttagú bizottság külön értékelte, hogy Tóth Balázs mindig igyekszik a technológiát vastagon borító marketing mögé is benézni, és szembesíteni az olvasókat a valósággal – legyen szó adatvédelemről, közösségi oldalakról, okostelefonokról, szoftverekről vagy akár kódolásról. A díj átadására a 2014. november 20-án az NJSZT által megrendezett 8. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián került sor.

A legjobb IT-újságírókat 2005 óta díjazzák. A 2011-től Kovács Attila nevét viselő díj első nyertese Elek László volt, aki a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének tagjaként több számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsort készített. Kovács Attila válogatott kardvívó volt,  a 80-as évek elején kezdte újságírói pályafutását a Számítástechnika című havilapnál (később Computerworld). Dolgozott a Prímnél, a Monitor hetilapnál és a Prím Online hírportálnál is.

Az év informatikai újságírója – Kovács Attila-díj:

  • 2011: Elek László – Magyar Rádió
  • 2012: Sebők Viktória – IT-Business
  • 2013: Molnár Csaba – Magyar Nemzet
  • 2014: Tóth Balázs – Index.hu


  • Tippek
  • Bankszámla