Elbocsátási hullám a közmédiában

2014.11.26. 07:39

Elbocsátási hullám szele csapta meg a jövőre 80,4 milliárd forintosra hizlalt büdzséjű MTVA-t – tudta meg a Népszabadság. A lap szerdai száma szerint hamarosan 100-200 dolgozótól szabadul meg a közmédia műsorkészítő cége, amit napokon belül Szabó László Zsolt vezérigazgató is bejelent. Ezzel a lépéssel a 12-13 milliárd forintos bérköltségekből mintegy félmilliárdot terveznek megspórolni. Csak összehasonlításul, Rákay Philip senkit nem érdeklő nemzettudat-erősítő műsorára 2015-ben egymilliárd forintot jut majd az alapból.

Szabó László Zsolt korábban nem volt hajlandó kimondani, hogy valóban elbocsátás következik, egy belső munkavállalói fórumon „szervezeti és szerkezeti átalakítások”-ról beszélt. Ennek jegyében az elmúlt hetekben felső és középvezetői szintről mintegy 30 embert távolított el. A Népszabadság úgy tudja, hogy Szabó László Zsolt azt tervezi, hogy az adminisztrációs részleget, de a műsorgyártás egy részét is kiszervezi az MTVA-ból – ugye az MTVA már önmagában is a közmédia műsorainak kiszervezése.

A napilap emlékeztet, annak ellenére, hogy az MTV állami támogatása évről évre nő, ez már a negyedik elbocsátási hullám lesz: 2011-ben két hullámban 900 embert, 2013-ban 200 embert bocsátottak el. A közmédia az első körben a „politikailag megbízhatatlan” régi munkatársaktól szabadult meg – köztük az M1 Híradó, az Este, a Parlamenti Napló és a Kultúrház szinte teljes stábjától, ezután számolták fel a vidéki stúdiókat és a regionális műsorsugárzást. A lap belső szóbeszédek alapján úgy tudja, nem a mostani lesz az utolsó leépítési hullám, a kitűzött létszám ugyanis az 1600, amihez még újabb 200-300 embertől kell majd megszabadulni.