Sztaniszláv András nem is hallott Portikról

2014.11.26. 16:00

Részletes interjút közölt Sztaniszláv Andrással a  Kreatív , amiben a  rövid életű HVG-főszerkesztői kinevezés  volt a téma. Az angliai Bristolban dolgozó PR-szakember mindössze két napig volt a HVG online és nyomtatott verziójának integrálásáért felelő főszerkesztője, hogy aztán a kiadóigazgató visszavonja a megbízását, és  négyfős átmeneti szerkesztőbizottságra bízza  az irányítást a megfelelő személy megtalálásáig.

Az interjúból kiderül, hogy Sztaniszláv a kinevezéséről szóló bejelentés előtt már találkozott pár újságíróval és szerkesztővel, de a teljes szerkesztőséggel nem. Sztaniszláv az online és a print integrálását a munkatársakkal együtt akarta megvalósítani, tartalmilag pedig olyan témákkal próbálta volna közelebb hozni egymáshoz a nyomtatott újság és az online olvasóit, mint a

  • fogyasztóvédelem
  • fenntarthatóság
  • oktatás

Sztaniszláv az interjúban többször is utal arra, hogy a HVG-nek meg kell szólítania az új generációt is, amit nem csak tartalmi, hanem vizuális változásokkal kívánt elérni, de céljai között szerepelt a PR-cikkek közösen elfogadható megoldásának kivitelezése is.  A korai menesztését meglepően nyugodtan kezelő Sztaniszláv úgy látja, hogy a távozásával már meg is kezdődött a két szerkesztőség integrációja, hiszen közösen állítottak a munkatársak egy négyfős szerkesztői bizottságot.  Arra is kitér, hogy egyáltalán nem volt előírva, hogy emberektől kell megválnia a kinevezése után, ahogyan költségvetés tekintetében sem volt megszorítás.

Kinevezésének idején gyorsan kiderült, hogy Sztaniszláv tanácsadója volt Szekeres Imre MSZP-s képviselőnek, illetve üzleti kapcsolatban állt Portik Tamással és Welsz Tamással. 

A Kormányzati Stratégiai Elemző Központ sajtósa voltam. Szekeres Imre államtitkár volt és senki nem kért arra, hogy politizáljak. Politikai pártnak nem dolgoztam, párttag nem voltam soha

- jegyzi meg Sztaniszláv a Kreatív interjújában a vélt MSZP-s kötődésével kapcsolatosan, és azt is hozzáteszi, hogy ez az időszak szerepel a nyilvános önéletrajzában is.

A Portik-Welsz-vonalnál viszont kategorikusan cáfolja, hogy létezne bármilyen kapcsolata Portik Tamással. Szerinte a csúsztatás az egész ügy, amit még a Heti Válasz robbantott ki. Egyetemista korában két másik társával alapítottak egy limuzinkölcsönzőt, majd később külföldre próbáltak terjeszkedni, ezért jegyezték be a cégüket Szlovákiában. Azonban a cég nem működött jól, és végül 2009-ben adta el a főtulajdonos (Sztaniszláv csak résztulajdonos volt) a szintén limuzinokkal foglalkozó konkurenciának, aminek a tulajdonosa Welsz Tamás volt, aki szintln külföldi terjeszkedésben gondolkodott.  Portikkal kapcsolatban viszont egyértelműen cáfol bármiféle ismeretséget, saját bevallása szerint csak nemrég nézett utána, hogy ki ő egyáltalán.