Kétszer annyian nézték az X-faktort, mint a Rising Start

2014.12.22. 13:56
Ez volt az a hét, aminek során az évben először és utoljára egymás ellen ment a Rising Star és az X-Faktor - az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az RTL Klub műsora a kétnapos döntőjét járatta éppen csúcsra, a Rising Star viszont csak egy sima adással jelentkezett (jó, volt benne eddig kiesett versenyzők vigaszága is, ami mondjuk nem egy nagy truváj, de a semminél több). A májer pedig az X-Faktor lett, mert mind a kereskedelmi célcsoportban, mind a teljes lakosság körében izé, agyonverte az első évadában eddig egész ügyesen teljesítő Rising Start.

Az agyonverte nem tévés szakkifejezés, ezért nézzük a számokat. A kereskedelmi célcsoportban a vasárnap esti verseny így alakult:

  • X-Faktor: 460 248 néző, 24,9 százalékos közönségarány
  • Rising Star: 305 521 néző, 16,6 százalékos közönségarány

A teljes lakosságban pedig így:

  • X-Faktor: 1 320 073 néző, 27,2 százalékos közönségarány
  • Rising Star: 757 884 néző, 16 százalékos közönségarány

Ezen nincs mit magyarázni. A Rising Star eddigi nézettsége 22 százalék alá még nem ment, ezért is meglepő valahol ez a különbség. A hét legnézettebb műsorai között egyébként a két X-Faktor-adás végzett az élen, a 18-49-es célcsoportban az első 30 helyezett közé mindössze három TV2-es műsor jutott be (a Rising Star a 20., a Tények vasárnapi adása a 25., a keddi pedig a 30. helyen végzett), a teljes lakosságban a Rising Star csak a 39. helyen végzett.

A TV2-nek jutott pár apróbb félsiker is a héten, 18-49-ben a Magánnyomozók és az utána következő A macska a délutáni sávot csak hétfőn bukta el a Segítség bajban vagyok és Dr. Tóth ellen, a teljes lakosságban pedig a Tények magabiztosan lehozta a hetet a Híradó ellen.

A köztévé egyetlen értékelhető műsora, a Virtuózok viszont nem tudta átlépni a saját árnyékát, és péntek este csak 8,4 százalékos közönségaránnyal futott, igaz, a műsor utolsó félórája kis híján elverte az Üvegtigris 3 második 30 percét (8,3 vs. 8,7). Szerda este egyébként ez is sikerült, azaz a köztévének volt egy olyan félórája, amikor is nézettebb volt mint a TV2: egy kézilabdameccsel.