Nem közli többet a CNN a Charlie Hebdo karikatúráit

2015.01.08. 08:45

A 12 emberáldozatot követelő párizsi támadás után a CNN és más szájtok is a cenzúra mellett döntöttek, és nem közlik többet a vitatott karikatúrákat. Ennek értelmében például amikor a CNN beszámolt Stephane Charbonnier, a Charlie Hebdo magazin főszerkesztőjének haláláról, kitakarták a vitatott, az iszlámra nézve sértőnek tartott rajzokat. Egy belső, szerkesztőségi utasítás szerint direktben nem lehet mutatni a képeket, csak hátsó vágóképekben megengedett. A CNN munkatársai azt az utasítást kapták, hogy bár vizuálisan nem mutathatják a prófétát ábrázoló karikatúrákat, verbálisan minél részletesebben írják körül a rajzokat.

A lépés nagy felháborodást keltett az interneten, sok hozzászóló hangsúlyozta, ezzel győzött az iszlám terror, és pont a CNN-nek kellene legjobban támogatnia a szólásszabadságot. A felháborodásra a hírportál csütörtök hajnalban közleményben reagált, amiben hangsúlyozták, tovább tárgyalnak arról, mi lenne a legmegfelelőbb reakció ebben a kiélezett helyzetben. Más angol nyelvű oldalak is követték egyébként a CNN példáját, a New York Daily News, a Telegraph és az Associated Press is úgy döntött, nem mutatja többet a vitatott karikatúrákat. Az Index a szabad véleménynyilvánításra hivatkozva nem ért egyet ezzel a gyakorlattal, továbbra sem takarjuk ki karikatúrákat, bemutatjuk a Charlie Hebdo rajzait. 

Más orgánumok éppen ellenkezőleg reagáltak a támadásra: sokan karikatúrákkal emlékeznek a Charlie Hebdo szerkesztőségében meggyilkolt áldozatokra. A Canberra Times című ausztrál napilap rajzolója, David Pope a Twitteren tette közzé friss képét, amely egy élettelen karikaturistát ábrázol, valamint mellette egy csuklyás fegyverest, akinek kezében még füstöl a puska, és azt mondja: „Ő használta előbb a fegyverét.”

Az indiai Mandzsul egy, az Eiffel-tornyon felrobbanó repülőgépet rajzolt, a torony csúcsát egy töltőtoll hegyeként tüntette fel.

A Daily Telegraph című brit napilap karikaturistája, Christian Adams egy üres képet közölt, azzal a felirattal, hogy „Szélsőségesek által jóváhagyott karikatúra”. A Telegraph másik rajzán két fegyveres látható, akik közül az egyik azt mondja a másiknak: „Vigyázz, lehet, hogy toll van nála!"

A francia lap szerkesztőségét két fegyveres terrorista támadta meg szerdán délután. Csütörtök hajnali közlések szerint mindhármukat azonosították, és egyikük időközben fel is adta magát a rendőrségen. A még menekülőben lévő támadók egyike a hatóságok számára már ismert dzsihadista.