Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Aranyárban mérik a Charlie Hebdo új számát

000 Par8073619
2015.01.14. 11:52

Update: 10 millió eurós lehet a Charlie Hebdo hetilap eheti számának bevétele, valamint az előfizetésekből, adományokból és állami segítségből.  Az ötmillió példányban nyomott, 3 euróért árusított szerdai szám csak 8 millió eurós bevételt hoz.  Az újság egymillió példányának teljes költségeit (3 millió euró) a nyomdaipar és lapterjesztés szolidaritásból fedezi, vállalták ugyanis, hogy ingyen dolgoznak, a megbízási díjat a Charlie Hebdo és az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére ajánlották fel. A többi 4 millió példányért a hetilap a bevétel szokásos mintegy 40 százalékát kapja, azaz mintegy 4,8 millió eurót.  A Charlie Hebdo előfizetőinek száma néhány nap alatt alig 7000-ről több mint 120 ezerre  nőtt. 

Hatalmas sorok állnak a francia újságárusoknál, mert mindeni akar magának egy példányt a legújabb Charlie Hebdóból. Franciaországban élő, Balázs nevű olvasónk így jellemzi a helyzetet:

Hat k*****ott újságost jártam végig, nincs. Én még ilyet nem láttam. Egy olyan városban, ahol kilenc előtt telefonálni sem érdemes.

Természeten ahol ekkora a kereslet, ott emelkednek az árak a kínálati oldalon: a különböző internetes aukciós házakban már most aranyárban mérik a Charlie Hebdo szerdai számának egy-egy példányát. Az eBayen valaki 200 dollárért (kb. 55 ezer forint) ajánlotta fel licitre az újságot, aminek az ára azóta 325 dollárra, vagyis majdnem 90 ezer forintra emelkedett. Itthon ennyire nem bátrak az emberek, a Vaterán mindössze egy hirdetést találni, ott is „csak” 30 ezer forintos fix árért árulják a lap friss számát.

Eközben az MTI arról számolt be, hogy egy török ellenzéki lap, a Cumhuriyet megjelentette saját újságában az e heti Charlie Hebdo négyoldalas kivonatát. A török kormány és hatóságok pánikban törtek ki, szerda virradóra kiérkeztek az újság nyomdájához, hogy a rendőrök ellenőrizzék az újság tartalmát,  mert attól féltek, hogy Mohamedet ábrázoló karikatúra a címlapon jelenik meg.

Gérard Briard, a Charlie Hebdo főszerkesztője is megerősítette, hogy a török hatóságok fokozott figyelemmel kísérték a négyoldalas mellékletet, mivel az újság korábban is rengeteg kritikát kapott karikatúrái miatt Törökországból. Az ellenzéki Cumhuriyet eredetileg egy az egyben akarta publikálni a szerdai Charlie Hebdót, de végül úgy döntöttek, hogy csak egy négyoldalas kivonatot jelentetnek meg

a vallásszabadság elvének és a (török) társadalom vallási érzékenységének figyelembe vételével.

Ettől függetlenül a rendőrség megerősítette az újság ankarai szerkesztőségének védelmét a várható tüntetések miatt, de az Anadolu hírügynökség szerint csak pár iszlamista diák tüntetett a Cumhuriyet irodája előtt.