Népszabadság: Philip és Habony vezényelhet a közmédiában

2015.01.17. 10:36 Módosítva: 2015.01.18. 00:11

Bár 177 ember kirúgását már bejelentették az állami médiában, és Orbán Viktor főként a közmédiához teszi át az állami hirdetéseket, a Simicska-birodalommal békésen akar egymás mellett élni az az új közszolgálati hírtévé, ahová közben már keresik a kezdő újságírókat, írja  a Népszabadság.

A napilap szerint az állami média átalakításában meghatározó szerepet kaphat Rákay Philip, az MTV vezérigazgató-helyettese, jelentős informális befolyása lesz Habony Árpádnak, a miniszterelnök személyes tanácsadójának, valamint a fideszes Várhegyi Attilának, aki évek óta kommunikációs tanácsokkal segíti az MTVA-t. (Az összes állami hirdetés fölött diszponáló Nemzeti Kommunikációs Hivatal vezetője pedig az a Nobilis Márton, aki korábban Várhegyi Attila kommunikációs cégének dolgozott.)

A Népszabadság emellett kormányközeli forrásokra hivatkozva úgy tudja: biztos, hogy az új, „minőségi” köztévé kialakításakor nem csábítanak át Hír TV-s sztárműsorvezetőket. A lap szerint bár Orbán mostantól az állami médiát tekinti a kormány elsődleges kommunikációs csatornájának, azért is, mert szeretne egy saját, teljes mértékben lojális televíziót, a miniszterelnök sem akar minden szálat elvágni a Hír TV-vel, a Magyar Nemzettel, a Heti Válasszal és a Lánchíd Rádióval. A kormányfő a Simicska-médiabirodalom vezetőivel folytatott januári egyeztetésen ugyanakkor jelezte: a médiumok a továbbiakban nem számíthatnak jelentősebb mértékű állami hirdetésekre, a saját lábukon kell megállniuk.

A lap szerint a Simicska-médiabirodalom vezetői nem értékelték drámainak a miniszterelnökkel történt találkozón elhangzottakat. Úgy gondolják,

az állami és a jobboldali média nem fog ellenségként tekinteni egymásra. 

Orbán ugyanis nem akarja felégetni a saját ideológiai hátországát, hiszen a Fidesz legelkötelezettebb híveinek többsége a Hír TV-t nézi, és a Magyar Nemzetet olvassa.  • Hírek
  • Hitelkártya