Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak Eszenyi pályázik a Vígszínház igazgatói posztjára

2015.01.21. 17:36

A határidő lejártáig mindössze egy pályázat érkezett a Vígszínház igazgatói posztjára, írja az MTI. Azt az egyetlen pályázatot pedig a színházat eddig irányító Eszenyi Enikő adta be, aki már korábban is jelezte, hogy mindenképpen indulni szeretne legközelebb a pozícióért. Eszenyi pályázatának a Nyitott színház: 2015-2020 a munkacíme, ebben kiemeli, hogy szeretné folytatni az eddig megkezdett szakmai munkát a színház élén.  

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a szakmai bizottság munkájában az előadóművészeti törvénynek megfelelően az érintett bizottság négy, a miniszter egy, az előadóművészeti szervezet közalkalmazotti (üzemi) tanácsának egy, a reprezentatív szakszervezet egy és a munkáltatói jogkör gyakorlójának két képviselője vesz részt.

A szakmai bizottság ülésének időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ahogy a tagok nevét sem, mivel hozzájáruló nyilatkoztat hiányában erre nincs felhatalmazva a Főpolgármesteri Hivatal. Azt viszont lehet tudni, hogy a Fővárosi Közgyűlés korábban Hassay Zsófia fideszes polgármestert és Orbán Gyöngyi, szintén fideszes alpolgármestert delegálta. Róluk korábban azt írtuk a színházpályázatokkal kapcsolatos cikkünkben, hogy

Hassay a hatodik kerület fideszes polgármestere, Orbán az előző ciklusban öt különböző tisztséget töltött be egyszerre, jelenleg Soroksár alpolgármestere, a színházhoz vagy a kultúrához egyébként egyiküknek sem volt köze.

A pályázat elbírálására 30 napja van a bizottságnak, utána a Fővárosi Közgyűlés soron következő képviselő-testületi ülésén döntenek a kinevezésről a bizottság véleményét is figyelembe véve. Ha Eszenyi mellett döntenek, akkor a színész-rendező további öt évig irányíthatja a fővárosi színházat.

A Vígszínház igazi nagyágyú, ha színházigazgatók egzecíroztatásáról van szó. Először 2013 nyarán kiírt pályázatot nyilvánította érvénytelennek a közgyűlés, majd a decemberében az egyedüliként induló Eszenyit nevezték ki igazgatónak, aki most újrázhat.