Lovas István szerint végre lesz magyar nyelvű adása az orosz hírtévének

2015.01.22. 11:15

„Döntés született. Az RT (korábban Russia Today) globális orosz televíziónak lesz magyar adása” – írta Facebook-oldalán Lovas István, korábban a Demokrata és a Magyar Nemzet munkatársa. „Ez szuper” – kommentálták többen a hírt, de sokan aggódnak, hogy a magyar kábelszolgáltatók nem fogják betenni a kínálatba az orosz csatorna magyar nyelvű adását. A RT-nek egyébként van arab, spanyol és angol nyelvű adása is. 

Lovas István személyes ügyének tekinti, hogy legyen magyar nyelvű adása az orosz hírcsatornának, ez ügyben már nyílt levelet is írt Vlagyimir Putyinnak. „Tudom, hogy ez nevetségesen hangzik az előbbi említett nyelveken elérhető nézők számához képest, de Magyarországnak különleges súlya van, amit mutat az is, hogy a nemzetközi sajtó mekkora figyelmet szentel a nem egészen 10 milliós országunknak” – írta levelében, mely szintén olvasható a Facebookon. Lovas egyik érve, hogy a Euronewsnak is van magyar adása, de az szerinte túl balliberális, az RT viszont szerinte tárgyilagos adó, és a magyar nézőknek joguk van megismerni minden álláspontot. Az RT egyébként nagyjából annyira tárgyilagos adó, mint az MTV, többször megsértették az elfogulatlan tájékoztatás szabályát. 

Telefonon kerestük az RT sajtóosztályát, akik nem hallottak arról, hogy magyar nyelvű adás indulna, sőt, szerintük egyáltalán nincs tervben ilyesmi, ezt írásban is megerősítették. "Egyelőre nincsen tervben a magyar nyelvű adás indítása" – közölte levélben az angol mellett spanyolul és arabul is sugárzó orosz állami csatorna az Indexszel. A sajtóosztályon megjegyezték: meglepődtek a magyar nyelvű adás indításáról szóló híren, ennek lehetőségét nem is mérlegelte a csatorna.