Kirúgatná az állam az elmenekült Gerkenst?

2015.01.27. 13:52

A 444.hu cikke szerint a kormány megpróbál alkut kötni az RTL-lel, és maga Lázár János jár tárgyalni Andreas Rudassal, az RTL Group térségért felelős alelnökével és Guillaume de Posch vezérigazgatóval. 

Az alku része az lenne, hogy a kormány csökkenti az RTL Klubot terhelő reklámadót, tíz százalék alá a jelenlegi ötvenről. A kormány követeli, hogy Dirk Gerkens távozzon a csatorna éléről, és hogy a Híradónak legyen kevesebb az aktuálpolitikai tartalma.  A 444 szerint a kormány még Angela Merkel februári látogatása előtt le akarja zárni az ügyet.

Különböző értesülések pattognak erről a magyar sajtóban, az Index forrásai úgy tudják, hogy az alku része, hogy az RTL Klub programigazgatójának, Kolosi Péternek is távoznia kell a csatornától, de ezt megkeresésünkre nem kommentelték. Ugyancsak az Index forrásai szerint nem Lázár János a moderátor az RTL és a kormány között, és ennél jóval szofisztikáltabban megy az egyezkedés, nem egyenes követelésekkel, hanem inkább finom üzengetésekkel.

Az RTL Klub azt nyilatkozta az Origónak, hogy a „luxemburgi székhelyű cég továbbra is azt szeretné, ha Magyarország felülvizsgálná a reklámadót, és elkerülhetnék a további uniós beavatkozásokat.” Az Origo cikkében nem kommentelték Gerkens távozását, de az ő informátoruk elmondta, hogy habár kapcsolat van a luxemburgi központ és a kormány között, de fel sem merült, hogy hanyagolják a politikát a Híradóban.

Hétvégén érkezett a hír, hogy Dirk Gerkens megfenyegették, ezért elhagyta Magyarországot, szállodába költözött és testőröket fogadott.

Az Index és az Origo is úgy tudja, hogy az RTL Klubnál nem tudnak bármilyen háttértárgyalásról, a műsorok változatlanul készülnek továbbra is. A Nol.hu-nak azonban sikerült megszólaltatnia Oliver Fahlbusch-t, az RTL Csoport kommunikációért felelős alelnökét, aki megerősítette a lapnak a tárgyalások tényét. Fahlbusch azt írta, hogy "Magyarországot is segítené, ha ezek a tárgyalások ésszerű megoldáshoz vezetnének, vagyis az Európai Unió közbenjárása nélkül felülvizsgálnák a reklámadót. Ennél többet egyelőre nem mondott a portálnak, azt azonban megjegyezte, az RTL Klub mindenesetre folytatja a független hírszolgáltatást.