Egy hírolvasó ne véleményezzen, mondja az NMHH is

2015.01.30. 11:07
A politikai hírekhez tilos hírolvasói kommentárt fűzni - ezt nem tartotta be a közszolgálati televízió, ezért a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a csatorna médiaszolgáltatóját, az MTVA-t

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) keddi ülésén foglalkozott az M1 Híradó tavaly november 8-i adásában elhangzottakkal, azaz azzal, hogy a Híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte szándékosan elhallgatták az országról szóló pozitív híreket. Erről itt írtunk bővebben. A büntetés viszont mindössze egy figyelmeztetés, mivel a médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg a szóban forgó rendelkezést. A médiatanács a felhívta a jövőbeli jogsértésektől való tartózkodásra.

A testület korábban ugyanezért meszelte el a Hír TV-t, az ATV-t és az RTL-t. A három tévé egy-egy 2012 novemberi híradójában (valamint a Klubrádió egyik 2013 februári, illetve szeptemberi hírblokkjában) a hírolvasók a Jobbikot szélsőjobb, szélsőjobboldali, illetve szélsőséges jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról. 

A szabályozás, írja az NMHH,  természetesen nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem

a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azáltal, hogy a híreket a hírolvasó vagy a médiaszolgáltató saját véleményével kíséri.

A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását a törvény nem korlátozza.

Érdemes felidézni, hogy az MTVA milyen magyarázattal igyekezett menteni a mundér becsületét a tavaly novemberi minibotrány kirobbanása után:

Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket.