Lemondott a Simicska-médiabirodalom teljes vezetése

fidesz polip2
2015.02.06. 12:44 Módosítva: 2015.02.06. 15:49
Lelkiismereti okok miatt benyújtották a felmondásukat a Magyar Nemzet, a Lánchíd rádió és a Hír tévé vezetői. Ezek a médiumok mind Simicska Lajos érdekeltségei. Az üzletember, akinek Orbánnal néhány hónappal ezelőtt megromlott a kapcsolata, azt mondta az Indexnek: „kurvára meglepetésként érte” a dolog, de árulásnak tartja. Bemegy és kivág mindenkit. Simicska csütörtökön azt jósolta, totális lesz a médiaháború.

Benyújtották felmondásukat a Simicska Lajos irányítása alatt álló médiumok vezetői pénteken. Az Mno.hu-n a következő közlemény jelent meg pénteken dél után nem sokkal.

A mai nappal a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió alábbi vezetői lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat:

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,

Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője,

Élő Gábor, az MNO főszerkesztője,

Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese,

Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese,

Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

Kerestük a lemondott vezetőket, de volt, akit nem értünk el, és volt, aki nem kívánt egyelőre nyilatkozni.

Kurvára meglepte...

Simicska Lajos nem tudta, hogy lemondásra készül a Magyar Nemzet lapvezetése. Az Index telefonon érte el péntek délben a lap tulajdonosát, aki nem rejtette véka alá meglepetését.

simicska veszprem.gif
Fotó: szarvas / Index

Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt

– mondta az Indexnek Simicska Lajos.

Később Simicska Lajos hosszabb interjút is adott az Indexnek, és ebben a lemondásokért a miniszterelnököt tette felelőssé. "Orbán egy geci" – nyilatkozta Simicska.

...de bemegy és kivág mindenkit

Az Atv.hu-nak azt nyilatkozta nem sokkal később, hogy "árulásnak tartom, és mellbe vágott", jelentette ki a vállalkozó. Hozzátette, megoldja a problémát, és holnapra mindenki megismeri az új struktúrát.

Nol.hu-nak részletesebben is kifejtette, mit ért a megoldás alatt. "Bemegyek és kivágok mindenkit" – mondta a lapnak.

Az Átlátszónak később már azt is elárulta, kik veszik át a médiumok vezetését. A Magyar Nemzet főszerkesztője D. Horváth Gábor lesz, a HírTv elnöke pedig ő maga lesz személyesen. 

Lefagytak az újságírók

Egy forrásunk szerint bár a médiumok vezetői az előző hónapokban is érzékelték a tulajdonos, Simicska Lajos és a kormány között kapcsolat megromlását, a távozásukhoz az utolsó lökést Simicska Népszavában megjelent nyilatkozata adta. Simicska ebben totális médiaháborúról beszélt.

A Pestisrácok is úgy értesült az érintettektől, hogy a lemondásról Simicska ellenében döntöttek, mert nem kívánnak részt venni a “totális médiaháborúban” és “180 fokos fordulatot téve” nem kívánnak szakítani az eddig képviselt szakmai és közéleti álláspontjukkal. Az Átlátszó arra emlékeztet, hogy a most lemondott vezetők még törhetnek borsot Simicska orra alá, ugyanis papíron többen tulajdonosok, tisztségviselők a kiadó cégnél. 

Nem csak a tulajdonost, a szerkesztőség tagjait is meglepetésként érte a vezetés testületi lemondása. Az Index információja szerint a munkatársakhoz alig fél órával a közlemény megjelenése előtt juthatott el az információ, mert a rovatvezetőket külön tájékoztatta főszerkesztő. Délutánra állítólag szerkesztőségi értekezletet hívtak össze, és még a szabadnapos újságírókat is behívták.

Tudósítónk a Magyar Nemzet szerkesztőségénél összefutott Szerető Szabolccsal, aki nem kívánt nyilatkozni. A kérdésre, hogy a szerkesztőségi ülésre jött-e, és hogy valóban érkezik-e Simicska, annyit mondott: "ez már nem az én dolgom". Gajdics Ottó szintén elhagyta az épületet, és ő sem akart nyilatkozni. A kérdésre, hogy ki döntötte el a felmondást, csak mosolygott, arra pedig, hogy mikor döntöttek, azt válaszolta, "amikor kiadtuk a közleményt".

A „lefagyott újságírók” is csak találgatták, pontosan milyen játszmák állhatnak a döntés mögött. Simicska és a lapvezetés közti feszültség jelei eléggé megszaporodtak az elmúlt hetekben, de kenyértörésre eddig senki nem gondolt.

A Magyar Hírlap publicistája, a nem titkoltan Orbán Viktor oldalán álló Bayer Zsolt alaposan nekiment Simicskának.

Korábban is előkerültek a lelkiismereti okok

Információnk szerint tavaly szeptember, vagyis a Simicska–Orbán-háború kezdete óta többször is egyeztetett a Magyar Nemzet és a Hír tévé vezetése és Simicska Lajossal arról, hogy a médiabirodalom sajtótermékei hogyan viszonyuljanak az új helyzethez. Úgy tudjuk, hogy akkor abban állapodtak meg, hogy csak egyes fideszes politikusokat és kormányközeli vállalkozókat támadhatnak a sajtótermékek. Így került célkeresztbe többször is Rogán vagy éppen Andy Vajna.

A Magyar Nemzet vezetése már akkor is jelezte, hogy egyes újságíróknak nem tetszik az új irányvonal, és a mostani közleményben is említett "lelkiismereti okokra", és az újságírói szabadságra hivatkozva nem akarnak a Fidesznek ártó ügyekről írni. A korlátozott hadviselést azonban a reklámadó módosítása után nyílt háború váltotta fel: a kormány csökkentette az RTL-t sújtó reklámadót, eltörölte a legfelső sávot, de bejelentette, hogy a többi médiacégnek egységesen a reklámbevételük 5 százalékát kell fizetniük. Ez a döntés a Simicska-médiabirodalom cégeinek fáj a legjobban, főleg, hogy Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen nyilvánvalóvá tette, hogy a Hír tévé, a Lánchíd rádió és a Magyar Nemzet meg a Heti Válasz ezentúl sem számíthat állami reklámpénzekre, vagyis a nyár óta elzárt pénzcsapokat belátható időn belül nem nyitják újra.

Erre Simicska Lajos már a Népszavában reagált durva hangnemben, a Magyar Nemzet pedig vezércikkben írt arról, hogy hiába alacsony azt infláció, egyre drágább az élet, vagyis nem egyes fideszes politikusokat támadott, hanem a kormányzat teljes munkáját kérdőjelezte meg. Úgy tudjuk, hogy nemsokára Orbán Viktor is célkeresztbe kerülhetett volna, a médiabirodalom vezetői erre reagálva mondtak le.

Ez nem a pénzről szól

Simicska Lajos az Origónak a lemondások előtt is nyilatkozott. Még csupán a reklámadó volt a téma. Azt mondta: ugyan az új reklámadó milliárdos terhet róna a médiaérdekeltségeire, ez a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Simicska szerint

Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti.

Ezt viszont ő nem hagyja, háborúzik, bár még nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb a harcban.

Simicska médiaérdekeltségeinek az eddigi összeg ötszörösét, milliárdos nagyságrendű reklámadót kellene fizetnie a kormány új tervei szerint. A médiatulajdonost mégsem az adóteher növekedése zavarja:

Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot?

Simicska Lajos szerint Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval. Ennek beismerése helyett most ragaszkodik az ötletéhez, ezért szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között. Simicska szerint a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.

„Én ebben nem vagyok partner, ezzel nem értek egyet, mert ez a megközelítés elveim ellen való". 

Totális a médiaháború

Mint arról beszámoltunk, Simicska csütörtök este nyilatkozta a Népszavának, hogy totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az 5 százalékos reklámadót. A lap szerint Simicska úgy nyilatkozott, hogy az 5 százalékos reklámadó kormányzati terve „újabb támadás a demokrácia ellen”.

A médiaháborúval való fenyegetéssel kapcsolatban tegnap már megírtuk, hogy ezzel maga Simicska ismerte el, hogy a lapjai, rádiója és tévéje nemhogy nem függetlenek, de tulajdonosként ő maga szabja meg számukra, hogy milyen politikai irányt kövessenek. A médiabirodalom vezetőinek mai lemondása hátterében feltehetően ez áll: nem akarják követni a tulajdonost ebbe a háborúba.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a mezőkövesdi, kihelyezett Fidesz–KDNP-ülés közben nyilatkozta csütörtök este, hogy Lázár János arról tájékoztatta a frakciót, hogy „az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani a magyar kormány ellen, amennyiben a reklámadóval kapcsolatban nem változtat". A frakció megadta a Lázár által kért felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon ezzel kapcsolatban, és dolgozzon ki megoldási javaslatot.