Máltán is az NMHH mintájára figyelik a tévéműsort

2015.02.06. 11:22
Magyar fejlesztésű műsorfigyelő informatikai rendszert vezetett be a máltai médiahatóság. Nem ők az elsők, az NMHH módszerét már Cipruson is alkalmazzák.

Érdemes volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) külön rendszert fejleszteni, hiszen a sajtóközleményben egyedülállóan komplexnek titulál magyar médiafigyelő rendszer szűkebb változatát Ciprus után Máltára is sikerült elpasszolni.

Az Iris nevű informatikai rendszer egyedülállóan nagy adatbázist képes komplex módon, metaadatokkal ellátva feldolgozni: jelenleg több mint 8 millió műsoróra, 115 terabájtnyi adat, 141 rádió és televízió műsorfolyama képezi az elemzések alapját akár 1990-ig visszamenőleg. A rögzített műsorok, reklámok egy webes felületen felhasználóbarát módon kereshetők időpont vagy műsorcím szerint. Nélküle a hatóság kénytelen lenne a médiaszolgáltatók adatszolgáltatására hagyatkozni, ami nagyban megnövelné az ügyek átfutási idejét.

A máltai hatóság 2013-ban kereste meg az NMHH-t a magyar-ciprusi együttműködés sikerét látva, és kérték meg őket az Iris rendszer adaptálására. A máltai változat 11 televízió 24 órás rögzítését végzi el. A szigetországban a magyar minta alapján most bevezetett rendszer egy videokazettán alapuló, elavult rögzítési megoldást váltott fel.