Havas Jon, az Éjjeli Őrség és a vadak is magyarok

watchers on the wall
2015.02.10. 20:34 Módosítva: 2016.01.31. 10:09
A Trónok harca kaszkadőrei 2012 óta zsinórban negyedszer nyerték meg kiütéssel az amerikai színészszakszervezet kaszkadőrdíját. Ráadásul idén ismét vannak magyarok a győztesek között: Párdányi Domonkos csapata, akik közül sokaknak ez már a második SAG-díja. Párdányi a negyedik évad forgatása idején épp az Exodusban volt Christian Bale dublőre, ezért most a csapat rangidős kaszkadőrét, Szabó Gáspárt faggattuk a Trónok harca negyedik évadáról az új filmje forgatási szünetében.

Milyen érzés ismét megnyerni SAG-díjat? Nőtt ezzel a hírnevetek a szakmában?

Egy email jött múlt héten, hogy a Trónok harca negyedik évadával is nyertünk. Még nem is láttam, milyen lesz a díj, valószínűleg egy oklevél. De nem történt igazából semmi különös. Bezsebeltük, és kész, ugyanúgy dolgozunk tovább. Talán ez a díj egy kicsit segíthet a későbbiekben több felkéréshez jutni.

De nem lettünk automatikusan sztárkaszkadőrök,

hiszen rengeteg nagyon jó kaszkadőr van a világban, és nem hiszem, hogy a díjaik alapján válogatnák őket a produkciókhoz. Itt inkább az a fontos, hogy ne csak maximálisan megcsináld, amit a kaszkadőrszakértő kér, hanem egy kicsit nyújts többet, mert akkor felfigyelnek rád és megjegyeznek. Így lehet szó szerint közel kerülni a tűzhöz.

Hogyan lettél pont te a magyar csapat rangidőse?

Idén lesz 20 éve, hogy az Evitával elkezdtem a kaszkadőrszakmát, és ez a jubileum ráadásul most pont egybeesik a 40. születésnapommal. De semmiféle előnyt nem élveztem a Trónok harca forgatásán a többiekhez képest, ugyanúgy beálltam a sorba, és csináltam a koreográfiát, amit a kaszkadőrkoordinátor vagy a hihetetlenül tehetséges vívómesterünk, C.C. Smiff kitalált.

Hozzá se tudok szagolni a témához, mi ez a SAG-díj?

SAG Award az 1933-ban megalapított Screen Actors Guild, azaz az amerikai színészek szakszervezetének díja, amit 1995 óta osztanak ki mozifilmes és tévés kategóriákban a színészeknek. Kaszkadőrcsapatoknak járó SAG-díj viszont csak 2007 óta létezik: az elsőt a Bourne-ultimátum mozifilm és a 24 című tévésorozat kaszkadőrei nyerték. 2012 óta zsinórban a Trónok harca győzött a tévés kategóriában, olyan véres szériákat lenyomva, mint a Dexter, a Southland, a Spartacus vagy a True Blood.

A 4. évadban melyik jeleneteken dolgoztak a magyar kaszkadőrök?

Szinte bármelyik harcot mondhatnám a 9-10. részből, a Fal ostromától Stannisék érkezéséig, mert ahol a színészek vívtak, ott mindig a dublőreik mutatták meg előtte, hogyan kell csinálniuk. A magyar kaszkadőrök közt szerencsére elég sok a színészdublőr. Amikor például Havas Jon és a kopasz Styr harcolt egymással a 9. részben a Fal ostrománál, ott Kovács Norbert és Fodor József voltak a dublőreik, a többi magyar kaszkadőr pedig a háttérben harcolt.

Trónok harca 4. évad, 10. rész - Stannis megérkezik a Falhoz

Volt olyan sztár, aki nem akart minden jelenethez dublőrt, és inkább bevállalta veletek a keményebb csatákat is?

Ez teljesen színészfüggő. Vannak, akik menet közben kedvet kapnak a víváshoz, ráadásul még ügyesek is benne, és ezt a kaszkadőrkoordinátor is jól ki tudja használni. Másokat viszont egyáltalán nem érdekel ez a része a munkának. Nikolaj Coster-Waldau például imádott vívni, éjjel-nappal harcpróbákra járt. Ha a forgatáson volt 5 üres perce, már jött, hogy gyere, vívjunk egy kicsit, vagy csináljuk meg még egyszer azt a koreográfiát.

De a Havas Jont alakító színész is mindig ügyes volt, és a nagydarab, szakállas fickó, Kristofer Hivju is szeretett vívni. Nekik fontos volt, hogy minden mozdulatot pontosan betanuljanak a fő verekedésekből, a kaszkadőröknek viszont már rögtönözni is tudniuk kell. Hiszen a rendező és a kaszkadőrkoordinátor bármikor kérheti tőlünk, hogy ott a háttérben vívjanak többen, emitt guruljanak le hárman a lépcsőn, az udvarra meg menjen ki még két ember, mert az majd jobban mutat a képernyőn.

Jon Snow leveri a kopasz thenn vezért, Styrt

Hol forgattátok a 4. évad jeleneteit?

Írországban, ami elég kemény volt 2013-ban. Ősszel forgattunk két héten át, kizárólag éjszaka, szakadó esőben. A korábbi évekhez képest sokkal zordabb volt a belfasti időjárás, néha már annyira küzdöttünk az elemekkel, hogy a szélgépeket nem is kellett használni. De így is élvezetes volt, és a sártenger legalább illett a középkori miliőhöz.

Hogyan nézett ki egy napotok?

Délután kettőkor beültünk a buszba, ami a szállodából vitt ki minket a díszletbe. Másfél óra utazás után jött a smink, a szakáll meg a paróka, amit órákig ragasztgatnak. 5 órára már jelmezben voltunk, és hajnalig dolgoztunk a sötétben, 12-14 órákat. Aztán jelmez le, vissza busszal a szállodába, másnap pedig kezdődött minden elölről. Persze egy idő után mát átszokik az ember az éjszakai ritmusra.

Melyik volt a legnehezebb, legemlékezetesebb jeleneted?

Amikor az ostromlott Fekete Vár udvarán 360 fokban körbeforog a kamera. Ott nagyon kellett tudni, kinek mikor kell vívni, mert az egész udvar tele volt kaszkadőrökkel, és

pont olyan ütemben kellett harcolni, pont akkor ugrani vagy leesni, amikor a kamera épp arra fordul. Egy teljes hétig csak ezt az egy jelenetet próbáltuk, és maga a felvétel is több napig tartott.

360 fokos körsvenk a Fekete Vár ostromáról

Milyen volt kapcsolatotok a sztárokkal a forgatáson kívül?

Mindegyik színész nagyon rendes, közvetlen és barátságos volt velünk, még közös fényképeket is csinálhattunk velük. Azoknál a kaszkadőröknél, akik egy-egy színész dublőrei lesznek, mert alkatilag is hasonlítanak rá, kis szerencsével akár az is előfordulhat, hogy a színész megkedveli őket, és onnantól esetleg mindegyik filmjükbe őket kérik. Haverkodásnak azért ezt nem nevezném, ez inkább egyfajta egy kölcsönös tisztelet a másik nehéz munkája iránt. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem alakulhatnak ki barátságok. Előfordulnak a közös jelenetek után közös péntek vagy szombat esti kimaradások, ahol legurítunk egy-két sört.

A stábbulikban a sztárok sokszor felismerik a kaszkadőröket, ilyenkor mindig odajönnek, hátba veregetnek, hogy milyen jól vívtál, vagy de szép nagyot estél.

A Trónok harca első évadában én pont Sean Bean dublőre voltam, úgyhogy nagyon sajnáltam, amikor Ned Stark meghalt. De valahol meg pont ez adja az ízét ennek a sorozatnak: a néző megkedvel egy karaktert, aki a következő évadban már lehet, hogy nem is fog élni. Kaszkadőrökre viszont szerencsére mindig szükség van.

A színészek mindig azt mondják az interjúikban, hogy az HBO stábja egy nagy, boldog család. Ez igaz vagy csak PR-duma?

Abszolút igaz. Nagyon kemény a munka, nagyon zord az időjárás, de nagyon jó a hangulat is. Hiszen évek óta ismerjük egymást a stábtagokkal, minden egyes részleg ismeri és elismeri a másik munkáját, ha volt bármi kérésünk, hogy a jelmezen vagy a sminken változtassunk, mert azzal a koreográfiánk is jobb lesz, mindig tudtunk megoldást találni. Ilyen közegben persze hogy folyamatosan megy a poénkodás és a hülyeség két jelenet között. Ezért is jó egy ilyen produkcióban dolgozni.

Magyar kaszkadőrök lángolnak a Trónok harca Fala alatt

Vissza szoktad nézni a munkáidat amikor a tévében vagy a moziban mennek?

A Trónok harcából még nem jutott időm minden részre, de mindig igyekszem úgy visszanézni a munkáimat, sőt, minden filmet és sorozatot, mintha csak egy átlagos néző lennék. Persze azt mindig kiszúrom, ha valami filmben a színészek harcát mutatják közelről, a háttérben meg csak úgy ímmel-ámmal vívnak, de szerencsére ilyen hiba a Trónok harcában sosem volt, erre mindig nagyon figyeltünk.

Volt időd elolvasni Gerge R. R. Martin regényeit?

Sokan olvasták a magyar kaszkadőrcsapatból, nekem valahogy eddig kimaradt. Én inkább a forgatásról vittem el ereklyéket. Ezeket persze mindig meg kell tartani a következő évadra, de szerencsére vagyunk már olyan jóban a fegyvermesterrel, hogy vihettünk a fegyverekből. Én például elhoztam a kardot, amit forgattam, meg egyet a dohtrakiak sarló alakú fegyveréből. De azért nem úgy kell elképzelni a nappalimat, hogy minden falra forgatási relikviák vannak kitéve. Inkább a két fiamnak viszem ezeket.

Ők mennyire követik a munkádat? Lehet, hogy egyszer kaszkadőrök lesznek?

Most még csak kérdezgetik: apa, ebben meg abban a filmben is dolgoztál? Mit csináltatok? Még csak 13 és 8 évesek, én 19 voltam, amikor elkezdtem a kaszkadőrködést Piroch Gábor iskolájában. Egyelőre aktívan sportolnak, a kisebbik már dolgozott is egyszer filmben, de ha kaszkadőrök akarnak lenni, természetesen segíteném őket, ahogy csak tudom. De ezt még lesz idejük eldönteni.

A Die Hard 5-ben és a Herkulesben is dolgoztál. Volt közös jeleneted Bruce Willisszel vagy Dwayne Johnsonnal?

Dwayne Johnsonnal elég sokat vívtam a filmben. A Die Hardban inkább általánosabb kaszkadőrmunkáim voltak, autós jelenetekben, robbanásban vettünk részt.

Nem lehet külön kiszúrni a halálomat, mint mondjuk Árpa Attiláét, mert velem vagy tíz különböző módon végeztek.

Csak a néző nem látta, hogy egyszer katona voltam, aztán rendőrt játszottam egy üldöző autóban, aztán gyalogos voltam a járdán, aztán elrepültem egy robbanásban, és végül kaptam egy pofont Bruce Willistől, csak ott már bajusz és sapka volt rajtam.

A Bosszúállók 2 lesz a következő hollywoodi filmed, de benne voltál a Trójában, a Mennyei királyságban és a Münchenben is. Van esetleg kedvenc rendeződ vagy színészed, akivel mindenképpen szeretnél együtt dolgozni a jövőben?

Nincs ilyen kívánságlistám. Talán csak annyi, hogy minél nagyobb filmekben minél jobb kaszkadőrmunkákat kapjak. Folyamatosan nagy költségvetésű filmeken dolgozni – egy kaszkadőrnek szerintem ennyi épp elég.

Íme 2015-ben SAG-díjjal jutalmazott Trónok harca-kaszkadőrök névsora

Ferenc Berecz, Jozsef Fodor, Gergely Horpacsi, Laszlo Kosa, Gaspar Szabo, Gyula Toth, Gabor Szeman, Geza Kovacs, Norbert Kovacs, Robert Hladik, Bela Orsanyi, Lucy Allen, Cole Armitage, Gary Arthurs, Rachelle Beinart, Richard Bradshaw, Andy Butcher, Michael Byrch, Neil Chapelhow, Nick Chopping, Jonathan Cohen, Joel Conlan, Gary Connery, James Cox, Tom Cox, Jason Curle, Nicholas Daines, Bill Davey, Kelly J. Dent, Ben Dimmock, Levan Doran, Jamie Edgell, Bradley Farmer, Neil Finnighan, Dean Forster, David Garrick, James Grogan, Tim Halloran, Paul Heasman,, Al Holland, Paul Howell, Stewart James, Gary Kane, Ian Kay, Robbie Keane, George Kirby, Cristian Knight, Guy List, Phil Lonergan, Russell Macleod, Tina Maskell, Adrian McGaw, Nick McKinless, Erol Mehmet, Andy Merchant, Sian Milne, Daniel Naprous, Chris Newton, Ray Nicholas, Sam Parham, Ian Pead, Justin Pearson, Martin Pemberton, Heather Phillips, Rashid Phoenix, Andy Pilgrim, Christopher Pocock, Curtis Rivers, Marcus Shakesheff, Matt Sherren, Anthony Skrimshire, Mark Slaughter, Karen Smithson, Mark Southworth, Helen Steinway Bailey, Shane Steyn, Matthew Stirling, John Street, Roy Taylor, Tony Van Silva, Reg Wayment, Linda Weal, Richard J Wheeldon, Heron White, Maxine Whittaker, Simon Whyman, Donna C. Williams, Lou Wong, Annabel E. Wood, Liang Yang, Steen Young (forrás: The Telegraph)

FRISSÍTÉS: A színészek szakszervezete utólag végül megrövidítette a díjazott kaszkadőrök listáját, amin sajnos a magyarok így már nem szerepelnek hivatalosan.