A Telegraphot is érinthette a bankbotrány

2015.02.19. 21:14

A Daily Telegraph tulajdonosai 250 millió fontnyi hitelt vettek fel az üzletfeleit adócsalásra buzdító HSBC banktól, mielőtt a lap újságíróit megpróbálták rávenni arra, hogy ne írjanak a bank botrányos ügyeiről – értesült a Guardian.

A Telegraph tulajdonosai, Sir David és Sir Frederick Barclay 2012-ben vették fel a hitelt a veszteséges csomagküldő cégük, a Yodel finanszírozására. A Guardian birtokába jutott dokumentumok szerint a tulajdonosok a hitelért cserébe vállalták, hogy a cég irányításának joga a bankra száll, amennyiben nem tudnák visszafizetni a hitelt.

A Telegraph héten felmondott politikai szerkesztője, Peter Oborne szerint 2013 elejétől kezdve kezdték el érezni a tulajdonosi nyomást azzal kapcsolatban, hogy ne jelenjenek meg az HBSC-vel szemben kritikus cikkek a lapban.

A Yodel 2013 júniusáig visszafizette a hitelt az HSBC-nek. A Guardian megkereste az Barclay-testvéreket az ügyben, de ők nem akartak nyilatkozni, ugyanakkor egy családhoz közeli forrás szerint az HSBC hitelének semmi köze nem volt ahhoz, hogy a Telegraph hogyan írt a bankról.