Az MTI szerint a szakma része a megélhetési bevándorlózás

2015.02.20. 00:32 Módosítva: 2015.02.20. 00:35

A Hír24 megkérdezte, az MTI pedig megválaszolta, miért vette át a hírügynökség a kormánypropaganda által sulykolt "megélhetési bevándorló" kifejezést. Az MTI ugyanis „megélhetési bevándorlás” címszó alatt közölte, hogy szíriai, szomáliai és afganisztáni menekülteket fogtak el Magyarország déli határán. Ezekben az országokban az Iszlám Állam tömeggyilkosságokat hajt végre, háború és anarchia dúl, ezért ebben az esetben kifejezetten indokolatlan a kormánykommunikáció által eredetileg a koszovói menekültekre kitalált "megélhetési bevándorló" kifejezés.

Az MTI válasza szerint a "megélhetési bevándorlás" csak egy  úgynevezett slug, vagyis gyűjtőcím, ami nemzetközi sztenderdek alapján a hírügynökségi újságírás sajátja. A slug legfőbb jelentősége az, hogy később megkönnyítse a keresést a hírügynökség adatbázisában. "Egy adott gyűjtőcímre rákeresve a felhasználó a gyűjtőcímmel összefoglalt történetet folyamatában, egységes narratívaként láthatja maga előtt kibomlani, ami rendkívül praktikus lehet egy több héten át tartó eseménysor nyomon követésénél. 

Az MTI szerint a gyűjtőcím mindig csak az általánosítás egy bizonyos szintjén tud igaz lenni. "Minden ilyen narratívában lehet olyan elem, amire nem teljes egészében igaz az az általánosítás, amit a slug alkalmaz." 

A 444.hu azt írja: egy korábbi MTI-s újságíró szerint mindez csak porhintés, hiszen a szóban forgó anyag slugja "társadalom-migráció". Ez valóban a keresést könnyíti meg, és a címszerkezet felett látható, kisebb, szürke betűvel.    • Hírek
  • Személyi kölcsön