Európai sajtódíjra jelölték Dezső Andrást, az Index újságíróját

2015.02.25. 13:48 Módosítva: 2015.02.25. 14:01
Kollégánkat az oknyomozó riport kategóriában jelölték a 10 000 eurós European Press Prize elnevezésű díjra A nagy Oroszország kovácsolta frigy című írásáért.

A díjat évente osztják ki négy kategóriában (oknyomozás, riport, szerkesztés, innováció), ezek közül Dezső András cikke az oknyomozó riportok között került be a legjobb öt írás közé. A díjat a szervezet meghatározása szerint az a cikk kapja meg, amelynek írója vagy írói a legtöbbet tette meg azért, hogy egy, a közvéleményt foglalkoztató, vagy arra tartozó ügyben a tényeket előássa.

A Kovács Béla KGB-kapcsolatairól szóló írás mellett a jelöltek között van egy, a kínai gazdasági befolyással visszaélő közvetítőt bemutató riport, egy tényfeltáró írás arról, hogyan öltöztettek kolumbiai katonák legyilkolt civileket gerillának és zsebelték be az értük járó fejpénzt, egy Putyin baráti körét és az orosz állami korrupciót leleplező cikksorozat, a norvég mobiltelefon-lehallgatási botrányt kirobbantó cikk, egy írás azokról a tehetséges afrikai gyerekekről, akiket a futballügynökök kihasználnak, valamint a montenegrói miniszterelnököt a szervezett bűnözéssel és korrupcióval bizonyítható kapcsolatba hozó cikk.

A díjat 2012-ben osztották ki először. Alapítói célja egyszerű: kitüntetni a legjobbakat és arra sarkallni az európai újságírókat, hogy még jobbak legyenek. Az oknyomozó kategóriában tavaly Khomeini ajatollah vagyonának eredetét vizsgáló újságírók cikksorozata nyert.