Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Lefejezték a Magyar Nemzet hétvégi mellékletét

2015.02.25. 12:16
Információink szerint nincs vége a tisztogatásnak a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetnél: a lap szombatonként megjelenő, Magazin című mellékletének szerkesztőjét, Fehér Bélát azonnali hatállyal elbocsátották, pedig a melléklet az utóbbi egy évben a hétköznapi példányszám másfélszeresére, olykor duplájára emelkedett.

Fehér Béla elismert író, Kossuthkifli című regényének sorozatváltozatát március 15-től vetíti a Duna TV.  Úgy tudjuk, menesztése megdöbbenést váltott ki a szerkesztőségben, ráadásul a helyére nem helyettese, Margittai Gábor került (őt lefokozták a melléklet beosztott újságírójává), hanem Wekerle Szabolcs, a melléklet korábbi munkatársa, társszerkesztője pedig az a György Zsombor, aki korábban a Hír TV egyik műsorszerkesztője volt, és saját műsora van a Lánchíd rádióban.

A Magyar Nemzet online kiadásának impresszumában továbbra is Fehér Bélát tüntetik fel szerkesztőként, pedig az Index úgy tudja, hogy éppen az erre a hétvégére tervezett szám szerkesztése közben közölték vele, hogy ez már nem az ő dolga. A multiknál szokásos kirúgáskultúrának megfelelően belépőkártyáját bevonták, és ma már be sem kellett mennie a munkahelyére.

Fehér Béla negyven évet húzott le a Magyar Nemzetnél, eltávolítása mögött az állhat, hogy az új lapvezetés a hétvégi magazint is politikai célokra kívánja felhasználni. A Magazint szerették az olvasók, talán pont azért, mert szerkesztői (Liszkayval egyetértésben) kerülték az aktuálpolitikát, inkább riportokat, háttéranyagokat, hosszabb olvasmányokat közöltek a neves szerzőktől.

A laptól kiszivárgó információk szerint a lap átalakítása még korántsem ért véget, egyes újságírók fizetését csökkentették, olyanok kerülnek helyzetbe, akik eddig másodhegedűsök voltak, és ez kihat a lapkészítésre, a napi munkára is. Információink szerint visszakerült a laphoz az előző főszerkesztő Liszkay Gábor által korábban elbocsátott Ugró Miklós. Lőcsei Gabrielláról korábban úgy tudtuk, hogy szintén visszatért a laphoz, de jelezte az Indexnek, hogy felkérést kapott erre, de még nem tárgyalt a főszerkesztővel.

Nem mindenki örül az új iránynak, a Simicska Lajos által bejelentett totális médiaháborúnak: információink szerint Ludwig Emil nem hajlandó együtt dolgozni D. Horváth Gábor jelenlegi főszerkesztővel, és nem menne vissza a laphoz (pedig hívták), mások pedig állásajánlat nélkül is a felmondást fontolgatják.

A Magyar Nemzet körüli káosz február 6-án kezdődött, amikor vezetői (a Hír TV és a Lánchíd rádió vezetőivel karöltve) lelkiismereti okokra hivatkozva benyújtották a felmondásukat. Ennek előzménye Simicska Lajos, a lap és a másik két médium tulajdonosának emlékezetes kijelentése volt, miszerint Orbán Viktor „egy geci”, és majd ő rendet tesz a lapjánál, ahonnan kirúg mindenkit”.