Beteg gyerekeket is megerőszakolt Jimmy Savile

2015.02.26. 17:55

Összesen hatvanhárom gyereket és fiatalt zaklathatott a pedofilbotrányairól hírhedtté vált Jimmy Savile, a BBC közismert ifjúsági műsorvezetője egy brit kórházban – írja a BBC. A médiaszemélyiség szexuális botrányaira 2011-ben bekövetkezett halála után egy évvel derült fény. Savile több száz szexuális bűncselekményt követhetett el, amelyek felett az őt foglalkoztató BBC vezetősége is szemet hunyt.

A BBC jelenlegi cikke alapjául szolgáló független tanulmány szerint a néhai lemezlovas és műsorvezető, 1969 és 1992 között, több mint hatvan fővel fajtalankodhatott az Oxfordhoz és Londonhoz egyaránt közeli Stoke Mandeville-i kórházban. Savile a fitalok és a beteg gyerekek patrónusaként látogatta az intézményt, ahol a pácienseket, látogatóikat, a személyzet tagjait, önkénteseket és jótékonysági adománygyűjtőket is abuzált, a legkisebb 8 éves volt.

A tévés a befolyása és ismertsége révén került a kórház közelébe, ahol felügyelet és ellenőrzés nélkül ténykedhetett. Az intzéményben történtek miatt mindössze egyetlen hivatalos panasz érkezett: 1977-ben az egyik áldozat édesapja jelezte, hogy mi történt a lányával, a kórház azonban nem jelentette az esetet a rendőrség felé. A tanulmány szerint az intézménynek az elmúlt 40 évben három olyan orvosa is volt, akiket a betegek szexuális zaklatásával gyanúsítottak.

A kutatás vezetője, Androulla Johnstone szerint:

Savile erőszakos cselekedeteinek mintegy harmadát a betegek ellen követte el, és alig több mint 90 százalékuk volt nőnemű.

Johnstone-ék szerint az áldozatok csaknem fele volt 16 év alatti, közülük tíz fő pedig még a tizenkettedik életévét sem töltötte be. A kutatás vezetője megalkuvó ragadozóként jellemezte Savile-t.

A műsorvezető 1980-ban még Margaret Thatcherrel is tárgyalt a kórház egyik osztályának anyagi finanszírozásáról, így már ettől az évtől kezdve ő felügyelhette az adománygyűjtést és az osztály felújítását.

Nem tudtam, mi történt. Nem értettem, mi történt velem. Rosszul éreztem, és mocskosnak találtam magam. Újra és újra le akartam zuhanyozni. Nem értettem, mit tett velem

– emlékezett vissza az egyik áldozat.

Korábban már írtunk arról, hogy Savile csaknem 500 főt zaklathatott, illetve hogy kerekesszékes és agykárosodott áldozata is volt, de már az is felmerült, hogy akár halottakkal is fajtalankodhatott. Egyelőre még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Savile valamelyik pedofil hálózat tagja lett volna, bár ennek felderítése továbbra is folyik.