Meggyilkoltak egy vallási szélsőségek ellen fellépő bloggert Bangladesben

2015.02.27. 11:29

Húsvágó bárdokkal ölték meg a bangladesi születésű, de amerikai állampolgár Avidzsit Royt   Dakkában, közölte a helyi rendőrség szóvivője. A férfi és felesége egy könyvvásárról tartott hazafelé, amikor rájuk támadtak. A férfi szörnyethalt a helyszínen életét vesztette, felesége súlyosan megsebesült.

Roy "bűne" az lehetett, hogy ő volt a bengáli nyelvű, Szabad Elme nevű blog alapítója, amelyen vallási szélsőségességgel foglalkozó, tudományos okfejtésű írásokat jelentetett meg. Családja és barátai szerint a férfit írásai miatt korábban megfenyegették. A helyi rendőrfőnök szerint a támadásban többen vettek részt, közülük ketten húsvágó bárddal rontotta rá a párra. A még gyilkos fegyvereket a helyszínen megtaláltak. A merénylet elkövetését egy korábban ismeretlen szélsőséges csoport, az Anszár Bangla 7 vállalta magára. A csoport Twitter-oldalán azt írta, hogy Royt az "iszlám ellen elkövetett bűne miatt vették célba". 

Nem ez az első ilyen támadás a többségében muszlim vallású országban: 2013-ban szintén Dakkában egy Ahmed Radzsib Hajder nevű, hasonló beállítottságú bloggerrel végeztek ismeretlen támadók, 2004-ben pedig Humajun Azad írót és egyetemi tanárt sebesítették meg. (mti)