Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Eltűnt a kínai videomegosztókról a szmogdokumentumfilm

2015.03.09. 16:17
Egy héten át lehetett látni az interneten azt a kínai szmogdokumentumfilmet, amire eddig 200 millióan voltak kíváncsiak. Ilyen magas internetes nézettséget dokumentumfilm még nem produkált. A kínai kormány le is vadászta az összes megosztott példányt.

Csaj Csing, volt televíziós műsorvezető saját zsebből finanszírozott filmje arra mutatott rá, hogy a különösen szennyezett levegőjű régiókban élők milyen veszélyeknek vannak kitéve, de foglalkozott azzal is, hogy mi vezethetett a helyzet kialakulásához és példákat szolgáltatott arra is, hogy kik és miért okolhatók a szmoghelyzet tartósságáért.

Csaj filmje közvetlenül Kína legnagyobb belpolitikai eseménye, a parlament éves ülésszaka előtt került a széles nyilvánosság elé, és azon nyomban nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. Nyugati kommentátorok úgy fogalmaztak, ez lesz az a film, ami  változást hoz az országban. 

A kínai videomegosztókról azonban nyoma veszett A bura alatt című filmnek. Nekünk szerencsénk van, hiszen a YouTube-on továbbra is elérhető, de a kínaiak nagy tömegei számára ez az oldal csak a nagy kínai tűzfal megkerülésével érhető el, amihez egy átlag felhasználó nem nagyon ért.

Az oknyomozó műsorairól ismert 39 éves riporternő tavaly hagyta ott televíziós állását, hogy filmjét elkészítse. Azért döntött így, mert terhessége idején megállapították, hogy születendő gyermeke daganatos, és nyomban a világra jötte után műteni kell. Ezzel kapcsolatban egy interjúban úgy fogalmazott, anyaként úgy érezte, felelőssége van a jövőért.

A film egy év alatt készült el, Csaj bejárta és bemutatta a szennyezett területeket, a különböző környezetvédelemmel foglalkozó szakintézményeket és néhány kormányzati hivatalt is. A kínai légszennyezés 60 százalékáért az alacsony minőségű szén, és a gépkocsik üzemanyagai a felelősek, miközben a károsanyag-kibocsátás ellenőrzése hiányos, állapította meg a filmben, amiben bírálta a nagy állami olajtársaságokat is, mivel az általuk előállított üzemagyagok minőségének szabványa nem elégséges. Véleménye szerint azért, mert képviselőik, vezetőik ott ülnek a szabványokat meghatározó grémiumban.

 A frissen kinevezett kínai környezetvédelmi miniszter, Csen Csi-ning korábban közölte, hogy miután megnézte a filmet, üzenetet küldött Csajnak és megköszönte a munkáját. Legutóbbi sajtótájékoztatóján azonban már nem kaptak szót olyan külföldi riporterek, akik rákérdeztek volna: hova lett a film. Megfigyelők szerint az effajta döntések politikai és biztonsági szervek hatáskörébe tartoznak, amelyek a társadalmi stabilitásért felelnek, különösen egy belpolitikailag érzékeny időszakban.