A Trónok harca előtt ártatlan kislányok voltunk

163975469
2015.04.14. 23:42
Emilia Clarke-ról a Trónok harca elképesztő sikere előtt kevesen tudták, kicsoda, mára viszont a rajongók egyik kedvencével, Daenerysszell együtt lett naiv tiniből igazi női akcióhős. Imádja, ha három sárkánnyal és egy Halálosztóval az oldalán indulhat csatákba, de a hollywoodi sztárság ellenére régi barátait sem felejtette el. A 29 éves brit színésznővel Londonban interjúztunk egy HBO-s kerekasztal-beszélgetésen, még jóval azelőtt, hogy kiszivárgott a Trónok harca első négy epizódja, és az ötödik évad első része rekordnézettséget döntött a tévében.

Daenerys a történet elején csak egy ártatlan lány volt, akiből mostanra a Sárkányok Anyja és egy fél kontinens uralkodója lett. Nem érzed úgy, hogy te magad vagy Daenerys, aki ismeretlen, fiatal színésznőből az új Terminátor-film főszereplője lett, és a legnagyobb sztárokkal forgat?

Azt leszámítva, hogy nekem nincsenek sárkányaim, tényleg megdöbbentő a hasonlóság közöttünk. Ez a párhuzam nagyon szórakoztató, mert ugyanazt az utat jártuk be. A Trónok harca előtt mindketten ártatlan kislányok voltunk, most pedig egy hatalmas utazás kellős közepén vagyunk. Az elején még Danerys és én is rácsodálkoztunk a világra, de szerencsére az ötödik évadra már mindketten sokkal óvatosabbak és felkészültebbek lettünk.

De ki az az Emilia Clarke?

MV5BMTUxMjQ2NjgyNF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTI2MDIzNTE@. V1  SX1070 SY8
Fotó: Melissa Sue Gordon / Paramount Pictures
  • A Trónok harca Daenerys Targaryenje és a Terminator: Genisys Sarah Connorja 1986-ban született Londonban, egy színházi hangmérnök és egy üzletasszony gyermekeként.
  • 3 éves kora óta színésznőnek készült, 2000 és 2005 között több darabban is játszott a St. Edward's School of Oxfordban eltöltött évei alatt, ezután a Drama Centre London növendéke lett.
  • Első szerepét 2000-ben kapta, a BBC Doctros című tévésorozatában.
  • Az HBO eredetileg a Tudorok sztárjának, Tamzin Merchantnak szánta a barbár kontinensre száműzött Targaryen-hercegnő, Daenerys szerepét. Ám mivel a Trónok harca című regényt és a féltéglányi folytatásait a '90-es évek óta megfilmesíthetetlennek kiáltotta ki minden producer, hogy ne bukjanak akkorát, a kevésbé híres Emilia Clarke-kal forgatták le a pilotot, a pozitív visszhang után pedig a többi részt is.
  • Emmy-díjat ugyan nem kapott a szerepéért, Gracie Allen Awardot, OFTA Television Awardot, SFX Awardot és Scream Awardot viszont igen.
  • Egy időben csótányoktól hemzsegő lakásban lakott, de nem bánta, az egyik ízeltlábút még el is nevezte Bobnak.
  • Van egy kutyája is, Roxy.
  • Imád zongorázni, gitározni, jazzdalokat énekelni, lovagolni, vitorlázni és síelni.
  • Majdnem bekerült az Amerika kapitány 2-be, de végül Emily VanCamp elhalászta előle a 13-as ügynök szerepét.

A sorozat címe ugye Trónok harca, Daenerys viszont egyelőre a Vastrónért vívott csatározásoktól függetlenül vívja a maga háborúját. Nem zavar, hogy ennyire elszigetelődött a karaktered a címbéli eseményektől?

Dehogynem. Mindig, amikor megkapom az új forgatókönyvet, azonnal azt keresem meg benne, hogy meddig kell még Daenerysnek száműzetésben lennie, és mikor mehet végre elfoglalni a Vastrónt. Viszont pont az ötödik évad lesz az, amiben rájön, hogy nem ez az ő útja, és hogy már sokkal nagyobb tétje van a háborúskodásának. Eljut arra a pontra, ahol már nem elég naiv álmokat szövögetni az összes rabszolga felszabadításáról, hanem minden nap más problémát kell megoldania, miközben a döntéseivel jó és igazságos uralkodóként minden társadalmi osztálynak a kedvére kell tennie. Úgyhogy a Vastrón még várhat, előbb a Westeroson kívüli területeken kell megteremteni a békét.

Viszont Daenerys is egy Targaryen, nem gondolod, hogy belőle is elő fog jönni a düh és az agresszió, ami Viserysnek is a vesztét okozta?

Érdekes kérdés. Daenerys és Viserys együtt nőttek fel, ugyanazt a nevelést kapták testvérekként. Daenerysnek azonban volt ideje megfigyelni a bátyját, és tanulni a hibáiból, úgyhogy ő már nem rohan bele vakon az aknamezőbe, ha tudja, hogy óvatosan meg is tisztíthatja előtte a terepet. Persze, ő is egy Targaryen, benne is megvan a kettősség, és a hajlam az őrületre. Viszont nem a saját, önző céljai vezérlik, nem hatalomvágyó. Mindig eléri, amit akar, de mindig egy nagyobb, egyetemes jó érdekében tesz mindent.

Nem félsz attól, hogy Daenerys sosem ülhet a Vastrónra, mert mondjuk a hatodik évadban meghal?

Na igen, ez egy olyan sorozat, ahol az ember sohasem tudhatja, szükség lesz-e rá a következő évben, hiszen az alkotók szeretik öldösni a közkedvelt főszereplőket. Dave és Dan (David Benioff és D. B. Weiss, a sorozat két showrunnere – a szerk.) nagyon profik abban, hogy mit kell megtartani és továbbgondolni az eredeti regényekből, vagy épp megváltoztatni, hogy a tévésorozat jó legyen, hiszen ők már tudják a történet legvégét.

Volt olyan alkalom a forgatáson, hogy megpróbáltátok kihúzni belőlük, mi lesz a sorozat legvégén?

Ez örök téma a stábtagok között, mivel mindenki fanatikus Trónok harca-rajongó, engem is beleértve. Folyton találgatjuk, mi jöhet a folytatásban, és mindig eltervezzük, hogy majd jól leitatjuk a forgatókönyvírókat, és kiszedjük belőlük, kié lesz a Vastrón a végén. De sajnos ez eddig nem jött be, sosem mondanak el semmit.

A sorozatban egy folyton másokat felszabadítani akaró karaktert alakítasz. Nem vágysz néha te magad is egy kis szabadságra?

Dehogynem. Az néha nagyon hiányzik, hogy otthon saját magam lehessek, és egyszerűen csak együtt iszogassak a barátaimmal. Viszont én választottam magamnak tudatosan ezt az életformát, hiszen gyerekkorom óta színész akartam lenni, és ezért mentem 18 éves koromban színiiskolába.

Ugye még mindig parókát hordasz a forgatáson? Mennyi időbe telik átalakulni Daenerysszé?

Minden nap két és fél órát ülök a sminkszékben, mire elkészül a frizurám, ami ráadásul szinte minden évadban másmilyen. De ez legalább kiváló inkognitó: az Egyesült Államokban nem ismernek fel a szőke paróka nélkül, nyugodtan járhatok-kelhetek az utcán. Itthon, Angliában ez már nem megy, lépten-nyomon rámköszönnek.

A Trónok harca mellett a Terminátor 5-ben is főszerepet kaptál, de Olaszországban is forgattál egy misztikus drámát. Nem nehéz megszokni ezt  az örökös vándoréletet?

Egyáltalán nem, mert imádok utazni, idegen országokat bejárni, új kultúrákat és embereket megismerni.

Úgy érzem, ezek az élmények később segíteni fognak abban, hogy Daenerystől és Sarah Connortól eltérő karaktereket is jól el tudjak játszani. 

Most persze még nagyon jó, hogy vad, harcias, badass csaj lehetek, aki még egy sárkánynak meg egy robotnak tud parancsolni.

És el tudnál képzelni egy olyan filmet, amiben sárkányokkal harcolsz a robotok ellen?

Hát persze. De azért a sárkányokat jobban szeretem, mert a robotok kiszámíthatóak.

Hogy vannak amúgy a sárkányaid?

Köszönik, jól. Ebben az évadban elég sokszor fogjuk őket látni, sok sárkányos jelenetet vettünk fel. Ami azért volt különösen vicces, mert sárkányok helyett valójában mindig egy nagy, zöld zoknikhoz beszéltem, amiből kiáll egy hosszú bot. Régen persze csak egy teniszlabda volt a bot végén, és már akkor is óriási képzelőerőre volt szükség ahhoz, hogy tényleg egy sárkányt lássak magam mellett.

Így készültek a Trónok harca CGI sárkányai

A sárkányaim pont olyanok, mint három eleven kisgyerek, akikre még akkor is időt kell szakítania Daenerysnek, amikor minden erejét lefoglalja a rabszolgaság elleni harc és a Vastrónért folyó vetélkedés.

Szeretnék hinni abban, hogy ezzel a karakterrel erőt tudok adni azoknak a fiatal nőknek, akik a munkájuk mellett egyedül kénytelenek nevelni a gyerekeiket.

Elolvastad George R. R. Martin regényeit, ugye?

Igen, az összeset. Érdekes nyomon követni, ahogy egyre inkább eltérünk a regényektől.

Ez szerinted visszahat Martinra is? Befolyásolhatja vajon az írásban az, melyik karakter hogy néz ki és mit csinál az HBO saját verziójában, vagy hogy mekkora a nézők között a rajongótábora?

Szerintem Martin sokkal tehetségesebb író annál, mint hogy ilyeneken gondolkodjon. A sorozat inkább egyfajta katalizátor neki, hogy jobbat kell írnia, egyre meglepőbb fordulatokkal. Persze ez nem verseny egyikünk számára sem.

És mit szólsz Daenerys ifjú rokonához, aki a Sárkányok táncában bukkant fel, és senki sem tudja, tényleg az-e, akinek mondja magát?

Ez sajnos már olyan téma, amiről nem beszélgethetünk. Legyen elég annyi, hogy szerintem minél több Targaryen van a történetben, annál jobb.

A Trónok harca április 13-tól a magyar HBO-n és az HBO GO-n is az amerikai HBO-val azonos időben, eredeti nyelven látható hétfőnként hajnali 3 órától, esti ismétlésekkel.