A médiatanács a jövő héten tárgyalja az Éden Hotel ügyét

2015.04.30. 16:37

Jövő heti ülésén napirendjére veszi a TV2 Éden Hotel című műsorának vizsgálatát a médiatanács, miután a produkcióban szexuális bántalmazás szerepelt - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtöki közleményében.

A testület Karas Monika elnök kezdeményezésére ezen a héten tárgyalt arról, hogy a következő ülésén napirendre veszi a műsor vizsgálatát és a hatósági eljárás megindítását a hétfőn az elnök által kezdeményezett hatósági vizsgálat első eredményei alapján.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a Tv2 Éden Hotel című napi reality-jének egyik szereplője, Gábor szexre akarta kényszeríteni show-beli párját, Nórit. A lány többször és határozottan megmondta neki, hogy nem akar vele lefeküdni, de Gábor ezt nem hagyta annyiban – „Mi az, hogy nem?” –, fogdosta, ráfeküdt, szétfeszítette a lábát, hozzádörgölte magát, aztán szóbeli alázással is próbálta megtörni az ellenállását.

A Tv2 a napokban már lefolytatott egy belső vizsgálatot, majd közleményt adott ki, amiben

elismerte hibáját, és elnézést kért.

A tartalom átvételéért felelős szerkesztőt pedig írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

A botrányt okozó jelenetet már decemberben felvették

Egészen pontosan 2014. december 28-án. A munkafolyamatot az éjszakai jeleneteket a gyártó cég, a Paprika Latino rögzítette és felügyelte. Az eseményekről a szabályoknak megfelelően riportot készítettek a TV2 helyszínen tartózkodó kollégáinak. A vizsgálat szerint Sem a Paprika Latino, sem a TV2 kollégái nem jártak el kellő érzékenységgel, amikor a kérdéses helyzetet látták és értékelték. A felvett anyag szerkesztése április 10-én kezdődött meg, az adáskész anyag átadása április 20-án történt meg, de a vizsgálat megállapította, hogy e terület munkatársai szintén nem megfelelő körültekintéssel jártak el, amikor adásba szerkesztették és így képernyőre engedték a botrányt kirobbantó epizódot.

A TV2 szerdán közleményében jelentette ki: a történtek után kész műsorpolitikájának felülbírálására, és mérlegeli, hogy a jövőben indít-e hasonló jellegű valóságshow-t.

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja ezeket a segélyvonalakat: 06-40-630-006 (hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig), 06-80-505-101 (este 6 és 10 között szerda és hétvége kivételével)