Havas Jon csak a képernyőn hős: egyszer leütötték egy étteremben

snow
2015.05.03. 14:24
Kit Haringtonnak semmilyen ismert filmje vagy tévésorozata nem volt a Trónok harca előtt, mégis öt éve imádja őt minden rajongó. Nem csoda: sorozatbéli karaktere, a szomorú pulikutyára hasonlító Havas Jon egy nemesúr mellőzött fattyából lett szomorú arcú, tragikus hős, aki elveszített mindenkit, aki valaha szeretett, és most egy rongyos sereggel kellene megvédenie egy egész kontinenst az apokalipszistől. A 28 éves színész az életben persze nem ilyen mogorva: az HBO Londonba szervezett kerekasztal-interjúján egyszer majdnem elmosolyodott!
Vigyázat, spoilerveszély!

Gondoltad volna az első évad idején, hogy Ned Stark fattyú fiából ennyire fontos főszereplő lesz?

Szerintem kezdettől fogva benne volt ebben a karakterben, hogy amennyire lenézik és mellőzik, annyira nagy dolgokra hivatott. Ő a fekete bárány a Stark családban, akinek szürke rémfarkas helyett csak egy fehér jut, nem tudja, ki az igazi anyja, sorban meghalnak, vagy legalábbis eltűnnek a szerettei, és a világ végén kell harcolnia. Havas Jon a különcsége miatt fontos karakter.

tumblr nae67wzlzf1s6bxzqo2 r1 500.gif
Fotó: HBO

Nem untad meg ennyi idő után sem Havas Jon szerepét?

Együtt nőttünk fel, hiszen mindössze 22 éves voltam, amikor megkaptam a szerepet, most meg már 28 vagyok. Sok a hasonlóság Havas Jon életében és az enyémben, érdekes utat jártunk be mindketten. Ahogy ő egyre bátrabb lett, úgy én is egyre kevésbé lettem lámpalázas, például évekkel ezelőtt biztosan rettegtem volna attól, hogy egyszerre ennyi újságíró fog faggatni. Most egyáltalán nem félek ettől.

Kicsoda Christopher Catesby Harington?

giphy (1).gif

A Trónok harca Havas Jonja semmiben sem szerepelt 2011 előtt: 22 évesen nem sokkal azután kapta meg Ned Stark fattyú fiának szerepét, hogy végzett a londoni Central School of Speech and Drama színészképzőjében. Saját bevallása szerint a mai napig nyomasztja, hogy mutatós filmográfia nélkül ugyanolyan szupersztárként haknizik a Trónok harca-rajongók gyűrűjében, mint Sean Bean vagy Charles Dance, holott nem egy veterán angol színész. Viszont híres arról, hogy a fanatikus lelkesedésével pótolja a színészi hiányosságait: a Trónok harca korábbi négy évadában szinte alig volt  olyan akciójelenet, amiben kaszkadőrnek kellett őt helyettesíteni.

gettyjonsnow.PNG
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Eddigi díjai: egyetlen Young Hollywood Award, az év színésze kategóriában (2013).

Ennyire átformált a sorozat?

Persze. Az első évad idején még nem is fogtam fel, milyen hatalmassá növi ki magát a Trónok harca, vagy hogy mekkora rajongótábora lesz. A rocksztárság is ismeretlen volt számomra, nem voltam felkészülve, hogy ugyanúgy rajongani fognak értem, mint a kedvenc zenészeimért. Vagy hogy a barátaim, akik nem kifejezetten fantasy rajongók, csak azért fogják nézni a Trónok harcát, mert én is benne vagyok. És néha még most sem akarják elhinni, hogy igen, az ott a gyerekkori haverjuk. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy már 28 évesen ilyen karriert hozhattam össze, és nem hogy összeroppantam volna a problémák alatt, inkább erősebb lettem. Ugyanakkor

Havas Jonnak lenni néha olyan, mint a hullámvasutazás.

Hogy kell ezt érteni?

A felfelé menet egyértelműen jó, ez az a fázis, amikor szerves része vagyok a sorozatnak. A kellemetlen lejtmenet az a rész, amikor hónapokon át hotelszobákban kell aludni, távol a családtól és a barátoktól, vagy szembesülni azzal, hogy igazából nem vagyok Havas Jon. Ő egy igazi hős, aki minden helyzetben képes hősként viselkedni. Én viszont egyáltalán nem tudok. Egyszer például a McDonald'sban meg akartam védeni egy lányt: egy srác beszólt neki és elfoglalta a helyét, én meg rákiáltottam, hogy na álljon csak fel onnan. Felállt, és kiderült, hogy egy fejjel magasabb nálam, aztán a következő pillanatban akkorát kaptam tőle a szemem alá, hogy 

egy életre megjegyeztem: hősködni ostobaság.

Jon Snow leveri a kopasz thenn vezért, Styrt

Havas Jont is összeverték, a legutóbb pont a Sárkányok tánca című Martin-regény legvégén. Te már tudsz esetleg konkrétumot, hogy túlélte-e végül?

Sajnos nem kommentálhatom a könyvekben történteket, hiszen még nem tartunk ott a tévésorozatban. Ráadásul tényleg nem tudom megmondani, mi lett Havas Jonnal, mert én magam sem ismerem a hatodik regény tartalmát.

Azért csak elgondolkoztál már azon, hogy a tiéd lesz-e a Vastrón, nem?

Nem is tudom. Havas Jon nem olyan mint az apja, nem egy született politikus alkat, ezen a téren még sokat kell tanulnia. Az viszont biztos, hogy az 5. évadban már ő a lehető legtökéletesebb személy, aki parancsolhat a Falon egy hadseregnek.

És fog is? Mennyi csatára számítsunk az új évadban?

Sokra. A Falnál játszódó jelenetekben minden eddiginél több fegyveres fog küzdeni a háttérben, és továbbra is minimálisra igyekeztünk szorítani a CGI-t, bár a költségvetés már érezhetően megnőtt az előző évadokhoz képest. Akinek tetszett a 4. évad 9. részében látott ostrom, annak az új évad is tetszeni fog.

360 fokos körsvenk a Fekete Vár ostromáról

Mit élveztél a legjobban az eddigi forgatásokon?

A harci jelneteket. Főleg, amikor négy kamera forgott egyszerre, és nagyon nem volt mindegy, hogy mikor mozdulsz, mit csinálsz, mert másodpercre pontosan ki volt számolva minden.

Ha Havas Jon esetleg mégsem élné meg a történet legvégét, kiből lehetne jó uralkodó? Kinek drukkolsz nézőként?

Jó lenne, ha Daenerys ülne a végén a Vastrónra, de csak úgy, ha Tyrion mellette a Király Segítője. Ők, és persze még sokan mások a stábban nagyon jó barátaim lettek az évek során. Érdekes dolog ez, de tényleg drukkolok a karaktereiknek, és miattuk

még akkor is nézném a Trónok harcát, ha én magam esetleg már nem lennék benne.

Mit szólsz ahhoz, hogy George R. R. Martin nem fejezte be időben a 6. kötetet, így az HBO sorozata el fog térni a könyvektől?

Ez a Kit Harington sosem mosolyog vagy viccelődik?

A Trónok harca sorozatban és a sajtófotókon többnyire nem szokott, ám meglepő módon igazából humoros fickó. Az NBC csatorna Late Night with Seth Meyers show-jában példáuk élete vígjátéki alakítását nyújtotta: Havas Jonként vendégségbe hívják a menő harmincas barátai egy puccos vacsorára, csak amikor szóba kerül, hogy kinek mi a foglalkozása, és milyen a viszonya a szüleivel, rögtön elrontja a bulit a szomorú válaszaival.

Havas Jon miatt lett kínos a vacsora

Nem zavar, egyáltalán nem aggódom amiatt, hogy melyik verzió a jobb, vagy melyik az eredetibb. Westeros George R. R. Martin kezében is nagyon jó helyen van, és a forgatókönyvíróknál, Daniel B. Weissnél és David Benoiffnál is. Mindannyian tudják, mi lesz a nagy finálé, de a könyv más úton jut el majd el oda, mint a sorozat. Különbségek eddig is voltak a két médium között, és én természetesen mindkettőre kíváncsi is vagyok. Biztos vagyok benne, hogy George egy látványos befejezéssel fogja lezárni az utolsó könyvet, de abban is, hogy Dan és David verziója is epikus lesz.

Mennyire határolja be a Trónok harca az egyéb munkáidat?

Ha van szabadidőm, természetesen elmehetek más produkciókhoz is, de persze a szerződésem elsődlegesen az HBO-hoz köt. De ez egyáltalán nem baj. Ha most visszautazhatnék az időben, és újra eldönthetném, hogy aláírok-e a Trónok harcához, és elkötelezem-e magam évekre ugyanahhoz a sorozathoz,

gondolkodás nélkül igent mondanék.

Korábban voltak olyan pletykák, hogy a Trónok harca egy mozifilmben fog véget érni. Ez szerinted mennyire jó ötlet?

Erre nem tudok válaszolni, hiszen jelenleg azt sem tudom biztosan, hány évadból fog állni a Trónok harca. Ha viszont Dan és David úgy ítélik meg, hogy kell egy filmváltozat is, akkor teljességgel megbízom  a döntésükben, és támogatom őket.

A Trónok harca a magyar HBO-n és az HBO GO-n is az amerikai HBO-val azonos időben, eredeti nyelven látható: hétfőnként hajnali 3 órától, esti ismétlésekkel.