A nők elleni erőszakkal kapcsolatos kampányt indít a TV2

2015.05.04. 14:42

A TV2 Csoport legfrissebb közleménye szerint májusban a cégcsoport aktuális műsorai,

a Mokka, az Aktív, a Tények, a Tények Este és a FEM3 Café hangsúlyosan foglalkoznak a nők elleni erőszak problémájával, melynek keretében számos interjú, beszélgetés, riport készül majd a témában.

A TV2 az érintett szervezetek, egyesületek és szakértők bevonásával segít felhívni a figyelmet erre a társadalmi problémára, ismertetve az érintett nők jogait és a segítségnyújtási lehetőségeket. A májusi kampányt követően a témával foglalkozó szpot kampány is képernyőre kerül, amit a csatorna a problémával foglalkozó társadalmi szervezet bevonásával készíti el.

A TV2 Csoport egyúttal csatlakozott az Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat kezdeményezéséhez, melynek értelmében a médiavállalat a témával kapcsolatos jövőbeni híradások, riportok, beszélgetések képernyőre tűzésekor és azok internetes felületén történő közlése esetén fel fogja tüntetni a Kríziskezelő elérhetőségét.

Emellett a TV2 Csoport májusban minden érintett dolgozójának edukációs workshopot szervez.

Az Éden-bortány miatt kezelik kiemelten a kérdést

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a Tv2 Éden Hotel című napi reality-jének egyik szereplője, Gábor szexre akarta kényszeríteni show-beli párját, Nórit. A lány többször és határozottan megmondta neki, hogy nem akar vele lefeküdni, de Gábor ezt nem hagyta annyiban – „Mi az, hogy nem?” –, fogdosta, ráfeküdt, szétfeszítette a lábát, hozzádörgölte magát, aztán szóbeli alázással is próbálta megtörni az ellenállását.

A Tv2 azóta efolytatott egy belső vizsgálatot, majd közleményt adott ki, amiben

elismerte hibáját, és elnézést kért.

A tartalom átvételéért felelős szerkesztőt pedig írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

A botrányt okozó jelenetet már decemberben felvették

Egészen pontosan 2014. december 28-án. A munkafolyamatot az éjszakai jeleneteket a gyártó cég, a Paprika Latino rögzítette és felügyelte. Az eseményekről a szabályoknak megfelelően riportot készítettek a TV2 helyszínen tartózkodó kollégáinak. A vizsgálat szerint Sem a Paprika Latino, sem a TV2 kollégái nem jártak el kellő érzékenységgel, amikor a kérdéses helyzetet látták és értékelték. A felvett anyag szerkesztése április 10-én kezdődött meg, az adáskész anyag átadása április 20-án történt meg, de a vizsgálat megállapította, hogy e terület munkatársai szintén nem megfelelő körültekintéssel jártak el, amikor adásba szerkesztették és így képernyőre engedték a botrányt kirobbantó epizódot.

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja ezeket a segélyvonalakat: 06-40-630-006 (hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig), 06-80-505-101 (este 6 és 10 között szerda és hétvége kivételével)