Népszabadság: Politikai okokból állította le az MTVA az Időfutárt

2015.05.14. 11:14

Leállítja az egyik legsikeresebb rádiójáték, az Időfutár ismétlését az MTVA, a második évadot már nem adják le. A Népszabadság úgy tudja, politikai okok állhatnak a háttérben, pedig az MTVA korábban nagyon büszke volt rá, hogy ennyire sikeres lett a sorozat, az Időfutár első évadát több mint 500 ezren hallgatták.

Május elsején a műsorújságban az szerepelt, hogy 70., befejező része lesz az Időfutárnak, pedig a sorozatnak van még 140 része, amit ezek szerint nem fognak már leadni. Igaz, ez már a második ismétlés.

Ezek szerint van ember, aki komolyan vette a bulvárban gerjesztett Láng Zsolt-affért, hogy mi ÉVEKKEL ELŐBB tudtuk, melyik gazos telekre fog építkezni a polgármester, és „róla mintáztuk a gonosz házát”. Agyrém!!!

Röhögnék, ha nem fizetnénk érte ilyen súlyos árat. Úgy látszik, itt már mindent a szeppent igazodási kényszer és a paranoia mozgat.

– írták a Facebookra az alkotók, akik szerint tehát azért kellett leállítani a sorozatot, mert Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere paranoiás.

A sorozat egyik írója, Tasnádi István nyilatkozott a Népszabadságnak (a másik két író Gimesi Dóra és Jeli Viktória), és azt mondta, hogy nem tudják pontosan, miért állították le a sorozatot. Elvileg az MTVA nem is köteles megindokolni azt. Azt azonban nem gondolja, hogy ne lett volna rá igény, hiszen a délelőtti műsorsávban 400 ezer, a délutániban pedig átlagban 130 ezer hallgatója volt. Az Időfutár a nagy siker miatt könyv formában is megjelent, amiből több tízezer példányt adtak el.

A Népszabadság szerint Tasnádi sem tartja kizártnak, hogy a Blikkben megjelent hír adta a kellő lökést ahhoz, hogy leállítsák a sorozatot. A Blikk ugyanis néhány hete írta meg, hogy a sorozatban szereplő, hataloméhes szereplő címe

megegyezik Láng Zsolt polgármester több százmilliós villájának címével.

Tasnádi azonban azt mondja, amikor a sorozatot írták, még nem is volt ott Láng Zsolt háza. Egyesek egyéb politikai utalásokat is felfedeztek, például a nem túl kedves tanfelügyelőt Hoffmann Jácintnak hívják. Ezt Tasnádi is elismerte, de ez szerinte ez puszta diáktréfa.

A Népszabadság úgy tudja, a rádió a hír megjelenése után rögtön le akarta állítani a sorozatot, de végül megvárták az első évad végét, hogy elkerüljék a botrányt. Az MTVA a Népszabadságnak azt válaszolta, hogy „más tartalmat kívánnak elhelyezni a az Időfutár műsorsávjában”.

Láng Zsolt nem ismerte a közrádió sorozatát, a Blikktől tudta meg, hogy házának lakcíme megegyezik a főgonoszéval. A lap kérdése nyomán megkereste az alkotók egyikét, Gimesi Dórát. Gimesi elmondta, hogy 2012-ben, amikor a rádiójátékot írták, egy beépítetlen területet szemeltek ki, és véletlenül sem szerettek volna politikai utalásokat tenni a sorozatba.

Láng Zsolt 2013-ban vásárolta a Dunára néző telket, erre épült több százmilliós villája, őt is családja segítette az ingatlanvásárlásban, mint sok más fideszes politikust.