Legalább tíz ember hibázott az Éden Hotel-botrányban

2015.06.17. 00:32 Módosítva: 2015.06.17. 00:49

Yvonne Dederick egy keddi konferencián több részletet is elárult az Éden Hotel-botrány hátteréről és a belső vizsgálat eredményéről. A TV2 Csoport társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Nők napirenden című rendezvényén arról beszélt, számára - aki hosszabb ideig élt az Egyesült Államokban, az ottani gondolkodást hozza magával, cégvezetőként fontosnak tartja a női egyenjogúság témáját, sőt meggyőződése, sikeresebbek azok a vállalatok, ahol magasabb a nők aránya a vezetésben, legalábbis ez hangzott el - különösen fájdalmas volt, hogy a csatorna egy ilyen ügyben hibázott.

De mi is történt az Éden Hotelben?

Az Éden Hotel egyik április végi adásában az egyik szereplő, Gábor szexre akarta kényszeríteni show-beli párját, Nórit. A lány többször és határozottan megmondta neki, hogy nem akar vele lefeküdni, de Gábor ezt nem hagyta annyiban – „Mi az, hogy nem?” –, fogdosta, ráfeküdt, szétfeszítette a lábát, hozzádörgölte magát, aztán szóbeli alázással is próbálta megtörni az ellenállását.

Dederick egyrészt hibának nevezte a TV2 első reakcióját, azt a közleményt, mely letagadta, hogy bármilyen erőszak történt volna. Az ügyvezető igazgató szerint a csatornáról nap mint nap jelennek meg valótlan hírek, a sajtóosztály pedig ezekre gyorsan reagál, védve a TV2 jó hírnevét. Itt is ez történt, ő maga nem is látta az erőszakot tagadó közleményt. 

Később, mikor Dederick leült egy csapattal átnézni a jeleneteket, ő maga is megdöbbent a látottakon.

A közlemény után egy nappal Dederick volt az, aki belső vizsgálatot rendelt el. Ennek eredményéről a konferencián azt mondta: legalább tíz munkatársuk hibázott, köztük férfiak és nők egyaránt, akik látták a jelenetet, dolgoztak az adott adással, de nem vették észre, hogy valami morálisan vállalhatatlan történik. Azt is hozzátette, a jelenetre éjszaka került sor, amikor egyvalaki kezeli csak a kamerákat és rögzíti a látottakat.

Egy kérdésre válaszolva Dederick elmondta: a botrányt kiváltó jelenet nem volt előre megírva, vagyis nem a szerkesztők bújtották fel a férfi szereplőt az erőszakoskodásra, az Éden Hotel formátuma ugyanis teljesen más.

A belső vizsgálat során volt, akit megrovásban részesítettek, de senkit nem rúgtak ki. Dederick szerint hibázott a csatorna, ez azonban sok ember kis hibáiból tevődött össze: ezért nem rúgtak ki senkit, noha szerinte píár szempontból sokkal egyszerűbb lett volna felmutatni egy áldozati bárányt, vagyis pár munkatársat elbocsátani.

A megrováson túl a TV2 érzékenyítő tréninget tart a dolgozóknak.

Arról, hogy az Éden Hotelt azonnal le kellett volna venni a műsorról, a Dederick azt mondta: egy ilyen műsornál ez egyszerűen nem megoldható a különböző szerződések, illetve a műsortervezés miatt, ráadásul a több százezer nézőjüket is magukra haragították volna.

Dederick ugyanakkor több kérdésre is elhárította a választ. Például amikor a Vodafone tiltakozó akciójáról kérdezték, úgy reagált, a hirdetőkről nem fog mondani semmit; arra, hogy történt-e büntetőjogilag megfogható történés az Éden Hotelben, azt mondta, a jogászaikkal való konzultáció után arra jutottak, az ő pozíciójából erről nem tehet kijelentéseket; arra pedig, hogy a sértett szereplőnek, Nórának milyen jogi segítséget és kárpótlást ajánlottak, azt mondta, az egykori játékos érdekében nem árulhatja el.

A beszélgetésen a Heti Válasz újságírója részéről felmerült, hogy egy ilyen valóságshow szereplői önként vállalnak megalázó feladatokat a nyereményért, Dederick azonban kijelentette: attól még, ha „a lánynak még a bugyija is kilóg", az erőszak erőszak marad, és senki nem érdemli meg a megalázást. 

A jövőbeli tervekről, a TV2 felelősségéről Dederick azt mondta: kérték a forgatókönyvírókat, hogy gyorsítsák fel azt a folyamatot, hogy a saját gyártású műsorokba kerüljenek bele a nemi sztereotípiákkal szembeszálló jeleneteket, ez várható például a Jóban-rosszban c. sorozat esetében. Hozzátette, arra viszont nincs ráhatásuk, hogy a hirdetők mikor állnak elő olyan reklámmal, ahol mondjuk egy férfi örül majd az új mosópor hatékonyságának.

A TV2 ezen kívül vetíteni fog több olyan társadalmi célú hirdetést is, melyek a Női Érdek Szövetség videópályázatára érkeztek, köztük a nyertes alkotást is: