Sony-ügy: a sztárok herpeszére is rákérdeztek

GettyImages-460665728
2015.06.23. 14:39

Úgy tűnik, hogy a Sony kálváriájának sose lesz vége, a tavalyi hackelés és az idei Wikileaks-feltöltés után Julian Assange úgy döntött, hogy hozzácsap az eddig kiszivárgott dokumentumokhoz még 276 394 darabot, amik között vannak emailek, szerződések, jogi szövegek, táblázatok, jelszavak, és így tovább. Az amerikai újságírók még csak most kezdik áttúrni a szöveget, egyelőre még nem derültek ki annyira nevetséges részletek, mint hogy Ben Affleck próbálta letagadni, hogy rabszolgatartók leszármazottja, de a bizarr információknak még messze nincs végük.

A legviccesebb dolog az, hogy a Sony megkövetelte több színészétől is, hogy névvel nyilatkozzon, van-e herpesze. Erre forgatás előtt volt szükség, hogy felmérjék a szükséges egészségügyi rizikókat. A levelezés az Aloha című, csúnyán megbukott Cameron Crowe-filmet érintette, ott derült ki az egyik színészről, hogy igen, van herpesze, és gyógyszert is szed miatta. A sajtó szerint egy idősebb színésznőről is kiderült, de hiába kerestem az adatbázisban, nem találtam meg, hogy kiről van szó, illetve azt sem találtam, hogy ki volt az, aki megtagadta a választ.

Ez inkább a bulváros része az új dokumentumoknak, de üzleti titkok is kikerülhettek (azért a feltételes mód, mert nem könnyű átnyálazni majdnem 300 ezer darab szöveget, még ha kereshetők is), ilyen például az a felfedezés, hogy az Apple már két éve, 2013-ben engedélyt kért a Sonytól a 4K-technológia használatára, hogy egy netes streamingszolgáltatást teszteljen vele.

Hasonlóan üzleti titok az, hogy a stúdió pontosan mennyit költött Quentin Tarantino legújabb filmjére, egész pontosan nem is a filmre, hanem a forgatás előtti, producereknek tartott prezentációra. Hónapokkal a The Hateful Eight forgatása előtt a Sony begyűjtött egy csomó számlát, ezek között található postakocsibérlés, stockfotóvásárlás, egy úgynevezett sizzle reel (kb. hangulatvideó) készítési költsége, valamint a cateringszámla is, összesen 40 ezer dollár, azaz nagyjából 10 millió forint értékben. Tarantino csak fél évvel később állt neki a film tényleges forgatásához.

A dokumentumok nagy része halál érdektelen, mármint jogi papírok, prezentációk, kimutatások, végeláthatatlan táblázatok – amikben viszont olyan gyöngyszemek bújnak meg, mint az, hogy mik Pókember, azaz Peter Parker állandó személyiségjegyei, amiket tilos megváltoztatni. Pókembernél kötelező, hogy:

  • férfi legyen
  • ne kínozzon *
  • ne öljön, kivéve önvédelemből, vagy ha másokat véd *
  • nem használhat PG-13 korhatár-besorolást meghaladó erősségű káromkodásokat
  • nem dohányozhat *
  • nem árulhat/terjeszthet kábítószereket *
  • nem élhet alkohollal
  • tizenhat éves kora előtt nem szexelhet, és nem szexelhet bárkivel, aki 16 év alatti
  • nem homoszexuális (kivéve, hogy ha a Marvel úgy ábrázolja)

Peter Parkernél, pedig kötelező, hogy:

  • a teljes neve Peter Benjamin Parker legyen
  • fehér bőrű és heteroszexuális
  • ő tervezze a vörös-kék gúnyáját
  • úgy szerezze a szupererejét, hogy megharapja egy pók

A csillag az első felsorolásban azt jelenti, hogy Pókember viselkedhet ellenkező módon, de csak akkor, amikor a Titkos háborúban megszerzett fekete szimbiótaruha van rajta, ami gyakorlatilag önállóan viselkedik a tulajdonosától. A felsorolásban az is érdekes, hogy Pókember lehet meleg, Peter Parker viszont nem, az viszont a való életben sokkal érdekesebb, hogy nem sokkal a kikötések megírása után a Marvel alternatív univerzumában megjelent Miles Morales, a fekete-latinó származású Pókember, akit mintha pont azért írtak volna meg, hogy lassan elfelejtsék ezt a listát. Morales azóta a Marvel hivatalos Pókembere lett. A lista arra lehetett jó, hogy lerakja az alapjait ahhoz, hogy a Sony pontosan mennyit is fog átengedni a Pókember jogaiból a Marvelnek.


A Wikileaks áprilisban töltötte fel egy könnyen kereshető adatbázisba a Sony addig csak illegális úton terjedő belső levelezését, amit a hivatalos magyarázat szerint észak-koreai hackerek szereztek meg, bosszúból Az interjú című, Kim Dzsongunból viccet csináló film miatt. Assange akkor azzal érvelt, hogy ez az archívum megmutatja egy befolyásos vállalat belső működését, hírértéke van, és egy geopolitikai konfliktus középpontjában van éppen. Szerinte ennek nyilvánosnak kell lennie, a Wikileaks pedig meg fog tenni mindent, hogy az is maradjon. A Sony nem kommentálta a mostani dokumentumokat. Sajnos Andy Vajnáról nem került ki semmi új.