Tizennyolc újságíró van börtönben Egyiptomban

2015.06.25. 14:41

Rekordszintet ért el a bebörtönzött újságírók száma Egyiptomban - áll a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű amerikai székhelyű szervezet csütörtökön kiadott jelentésében.

Legkevesebb tizennyolc újságírót tartanak rács mögött az egyiptomi hatóságok, ez a legmagasabb szám, amelyet a CPJ a tevékenységének kezdete, 1990 óta dokumentált. Legtöbbjüket azzal a váddal csukták le, hogy kapcsolatban állnak a két éve megbuktatott államfő, Mohamed Murszi mögött álló, Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezettel, írja az MTI.

A CPJ több olyan újságírót is megemlít, akik sorsát letartóztatásuk után nem tudták követni; ők nem szerepelnek az említett listán.

A tanulmány szerint a gyakran otthonukból elhurcolt újságírók letartóztatása sokszor jár együtt erőszakkal, majd koszos, zsúfolt cellákba zárják őket. Az érintettek közül többen arról számoltak be a börtönből kijuttatott leveleikben, hogy hetekig nem láthatják a Napot. Többen írtak kínzásokról, amelyek során nem ritka az elektrosokk alkalmazása.

Az említett 18 újságíró közül hatot egy tömegperben életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, mások lassan két éve előzetes fogva tartásban vannak, anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük.