Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Folytatódik a médiaprivatizáció Szerbiában: magánkézben az állami hírügynökség is

2015.06.30. 11:43

Harmincnyolc médiumot, közöttük a Tanjug szerb hírügynökséget és a Szabadkai Rádiót kínálja eladásra a szerbiai privatizációs ügynökség. A cégek listáját az ügynökség honlapján tették közzé kedden. A belgrádi parlament hétfőn fogadta el a médiaprivatizációról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében az állami kézben lévő sajtóorgánumokat október 31-ig privatizálni kell. 

Korábban ez a határidő július elseje volt, és sokan attól tartottak, a szóban forgó médiumokat be kell majd zárni. A módosítás értelmében október 31-ig azokat a tájékoztatási vállalatokat lehet állami pénzből támogatni, amelyek privatizációját július elsejéig meghirdetik.

A 72 éves Tanjug állami hírügynökséget 760 ezer euróért (238 millió forint) lehet megvásárolni, míg a 47 éve létező Szabadkai Rádió értékét 40 ezer euróra (12 és fél millió forint) becsülték. A tavaly elfogadott tájékoztatási törvény kimondja, hogy az új tulajdonos öt évig nem bocsáthat el senkit, valamint nem változtathatja meg a műsor nyelvét és struktúráját. Ezek a pontok azt a célt szolgálják, hogy az önkormányzati fenntartású, közszolgálati feladatot ellátó sajtótermékeket ne lehessen felszámolni vagy teljes mértékben átalakítani. (mti)