Elfogta a rendőrség a közérdekű adatokat visszatartó volt MTVA-dolgozót

2015.07.07. 13:20 Módosítva: 2015.07.07. 13:20

Bravúros gyorsasággal sikerült elkapni azt a volt MTVA-dolgozót a rendőrségnek, aki a törvényi előírás és bírósági végzés ellenére sem volt hajlandó kiadni az Átlátszó.hu-nak azokat a közérdekű adatokat, amiket a Jáksó László-féle Marslakók című, ordas nagyot bukó köztévés sorozattal kapcsolatban kértek ki.

Az oldal a produkció gyártási költségére volt kíváncsi, de hiába kérték a közérdekűnek számító adatokat, a közmédia csak nem volt hajlandó azokat átadni, így végül peres úton kényszerítették arra az MTVA-t, hogy ugyan mondják már el, mennyi adópénzből készült a csatorna történetének egyik legrosszabb műsora. A bíróság at Átlátszónak adott igazat, és utasította az MTVA-t az adatok átadására, amit viszont valahogy nem sikerült időben elintézni, így rendőrségi nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen.

A rendőrségnek még két év sem volt elég, hogy megtalálják az illetőt, ezért felfüggesztették a nyomozást és elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az eset azért is egyszerre állati szórakoztató és mélységesen elkeserítő, mert a gyanúsított az Átlátszó.hu tudomása szerint nem volt szökésben, sőt, telefonon elérték, és ők tájékoztatták arról, hogy körözik. Ezt követően ő maga egyeztetett a rendőrséggel arról, hogy mikor megy be a kihallgatásra.

Konkrétan tehát arról van szó, hogy van egy egykori MTVA-alkalmazott, akit valamiért a főnökei annak idején kineveztek dokumentumgazdának, pedig a köztévénél betöltött hatásköre szerint ezzel nem is kellett volna foglalkoznia. Két éven át (a bíróság 2013 szeptemberéig adott haladékot az MTVA-nak) senkinek semmi baja nem volt ezzel az egésszel, nem volt se vádelemés, se nyomozás. Majd amikor kiderült, hogy van egy ítélet, ami alapján el lehet fogni, és az illető betelefonál a rendőrségre, hogy itt vagyok, megyek be, ne tessék jönni, a rendőrség akiknek 

  • vagy nem jutott eszükbe két éven keresztül,
  • vagy egyáltalán nem is akarták megtalálni,

példás gyorsasággal lecsap, és előállítja az illetőt, aki ügyvédje távollétében (nagyon helyesen) nem tesz vallomást.  A gyanúsított egyébként a lapnak elmondta, hogy nem is keresték a rendőrök és két hét múlva önkéntes vallomást tesz. Most egy friss dokumentum alapján kiderült, hogy június 25-én igazából sikerült elkapni a gyanúsítottat. 

ezért volt olyan sürgős az a törvénymódosítás, elfogták a közmédiás adateltitkolót :)

Posted by Tamas Bodoky on Monday, July 6, 2015

A törvény szerint viszont a körözést és az elfogatóparancsot is vissza kell vonni, amint az elrendelésük oka megszűnt és erről az elrendelőnek kötelessége haladéktalanul intézkedni. Hogy ebben az esetben ez miért maradt el, az nem világos, de ha minden úgy van, ahogy a gyanúsított állítja, akkor úgy adtak ki ellene egy elfogatóparancsot, hogy

  • nem bujkált,
  • miután az elfogatóparancsról tudomást szerzett és kihallgatás időpontot egyeztetett, még be is vitték rendőrkapitányságra teljesen fölöslegesen.