Összefognak a magyar fotósok az Európai Parlament ellen

06
2015.07.07. 10:41

Összefogás a szabad köztéri fotózásért néven új Facebook-oldal indult, amit a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai hoztak létre létre. A fotósok az Európai Parlament új szabályozása ellen akarnak felszólalni, ami minden uniós országban korlátozná az engedély nélküli köztéri fényképezést a Panorámaszabadság eltörlésével.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a magánkézben lévő épületeket, kizárólag akkor szabad lefényképezni, ha erre az épület, műalkotás, szobor tervezője, jogutódja, tulajdonosa engedélyt ad. A Panorámaszabadság pont ezt gátolja meg azzal, hogy ha a panoráma része a épület, szobor vagy magánkézben lévő műalkotás, akkor semmi akadálya fotó készítésének és publikálásának.

A tervezetett a német kalózpárt egyik képviselője adta be, pedig eredetileg pont arról volt szó, hogy a Panorámaszabadságot kiterjesztik olyan országokra is, mint Olaszország vagy Franciaország.

Ha július 9-én elfogadják a tervezetet, az több sajtó- és vizuális műfaj is ellehetetleníthet, mint a

  • dokumentarista képek
  • fotóriport
  • utazási és építészeti fotózás.

Ezzek rendesen megnehezítené a dolgát mind a fotósoknak, mind az újságíróknak, de még a filmeseknek is, sőt, igazából bárkinek, aki mondjuk csak egy szelfit készít valamilyen köztéri szobor előtt, majd kirakja a Facebookra. A csoport petíciót nyújt be az Európai Parlamentnek, hogy ne töröljék el az Unióban a Panorámaszabadságot.

Borítókép: Huszti István