Kínában betilthatják a valóságshow-kat

2015.07.24. 12:56
A valóságshow-k rendezőinek szakítaniuk kell a külföld majmolásával, és mentesíteniük kell műsoraikat a közönségességet, az önzést és a pénz imádatát népszerűsítő tartalmaktól, adta ki az ukázt a hivatal. Amelyik műsor nem áll be a sorba, betiltják.

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váló valóságshow-k nagy tömegeket vonzanak a képernyők elé Kínában is, viszont néhányuk túlságosan profitorientált, üzenete erkölcsileg kifogásolható, a történetekben esetenként felfújnak jelentéktelen dolgokat, miközben a hivalkodó életmódot, a luxust állítják be követendőnek.

Mindez a kínai médiafelügyelet dörgedelméből való, pedig akár egy Index-olvasó is írhatta volna, legalábbis elég sok ilyen hangvételű olvasói levéllel találkozunk nap mint nap. Van még tovább is:

A határokat nem ismerő, színvonaltalan szórakoztatás nemkívánatos tendenciáját, csakúgy, mint az ízléstelenséget meg kell állítani, helyettük az egészséges szocialista értékek terjesztése lenne kívánatos, az őszinteség, a tisztesség és a rugalmasság.

A valóságshow-knak alaphangulatukban pozitívnak és inspirálónak kell lenniük, folytatódik az ediktum, amelyekben jól megkülönböztethető, mi a jó és mi a rossz, eközben előremutató megoldásokat mutatnak a társadalom különböző problémáira. A tanácsadásnál viszont nem áll meg az állami szerv: betiltják azokat a műsorokat, amelyek a létező társadalmi konfliktusokat hegyezik ki és mesterséges történeteket agyalnak ki, csak hogy növeljék a nézőszámot.

A hatóság el akarja érni, hogy a kínai show-k rendezői szakadjanak el végre a műfaj külföldi, elsősorban amerikai és koreai példáitól. A televíziók mostantól nem hívhatnak meg olyan popsztárokat, ismert személyiségeket műsoraikba, akik korábban áthágták a törvényt, így például kábítószert fogyasztottak, igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait, vagy ittasan vezettek.

A tévék a sorozatokban nem engedélyezhetik hamis termékek reklámozását, a celebek bevonását a nézőket megtévesztő helyzetekbe. A  hírességek népszerűsítése helyett inkább valóságos élethelyzeteket kellene bemutatniuk a lehető legkevesebb gyerekszereplővel. (MTI)