Soros György megvenné az Origót

2015.08.11. 14:41
Az mmonline.hu információi szerint Soros György érdekeltségi körébe tartozhat az a Brit Media Befektetési Kft., ami az Origo egyik vevőjelöltje. A komoly kérők között ott van a Hirkereso.hu, a Terror Háza igazgatója és az RTL-csoport is.

A Brit Media Befektetési Kft-ről akkor lehetett először hallani, amikor 40 millió forintot fektetett be a Klubrádióba. A belgiumi bejegyzésű vállalat tulajdonosa a szintén Brüsszelben bejegyzett Brit Europe, igazgatója a korábban a TV2-nél is dolgozó Megyeri András Jonatán, akinek komoly tervei vannak a magyar médiapiacon. Először a Népszabadság számolt be arról, hogy szívesen megvennék a Magyar Telekomtól az Origót, ráadásul az ajánlatukról úgy tudni, hogy igen erős - az  mmonline.hu ma már viszont arról cikkezett, hogy a titokzatos vállalat a magyar származású milliárdos befektető, Soros György érdekeltségi körébe tartozik, vagyis jelentős anyagi háttere lehet a hazai médiapiacon való terjeszkedéshez.

A Soroshoz köthető szervezetek több magyar médiatermék működését is támogatták már, egyik befektetési alapja a Magyar Narancs résztulajdonosa volt, egy alkalommal a 444.hu is nyert pályázatot a Foundation Open Society Institute-nál, és az Átlátszó.hu oknyomozó portál működését is segítette.

Az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom néhány hónappal ezelőtt döntött úgy, hogy eladja az 1998-ban alapított hírportált, mivel az internetes portál az elmúlt öt év alatt négymilliárd forint deficitet hozott össze. Igaz, a 2011–2012-ben még egymilliárd forintra tett veszteséget jelentősen csökkentték, de a vállalat még 2014-ben is 300 millió forint feletti mínuszban zárt. Az Origo kapós a médiapiacon,  a lehetséges vevők köre elég kiterjedt:

  • Brit Media Befektetési Kft.
  • Schmidt Mária márciusban alapított Médiaháló Kft. nevű cége
  • Holló Gábor, a Hirkereso.hu tulajdonosa
  • RTL-csoport
  • Central Médiacsoport (nemrég a cég székházába költöztették az Origót) 

Az mmonline.hu úgy tudja, hogy a héten újabb ajánlattételi kör lesz az Origo eladása kapcsán.