Sem a TV2, sem az RTL nem lehet elégedett az újoncaival

2015.09.07. 16:43
Új műsorokkal jelentkezett a TV2 és az RTL Klub is, a Cool egy amerikai kémsorozatot indított el, a köztévé pedig az M4 Sportnak köszönhetően egész szép eredményeket ért el - nagyjából ennyi történt a múlt héten a tévében.

Mivel a főműsorban az RTL Klubot 18-49-ben ezen a héten megverni csak a magyar-román meccs tudta pénteken, ebből kiderül, hogy a TV2 naponta jelentkező új műsora, az Ezek megőrültek! harmadik évada sem váltotta meg a világot. Ha abból indulunk ki, amit Shadia Nugud, a TV2 programigazgatója nyilatkozott az Indexnek, ez nem is annyira nagy baj, mert nem az RTL Klubbal versenyeznek, de ettől függetlenül a 18-49-es kereskedelmi célcsoportban elért eredmények annyira azért nem jók:

  • Hétfő: 15,5 / 16,3
  • Kedd: 15,1 / 15,6
  • Szerda: 15,1 / 15,2
  • Csütörtök: 15,4 / 14,4
  • Péntek: 12,2 / 14,2

(százalékos közönségarány, 18-49 és teljes lakosság)

A pénteki csökkenés betudható a magyar-román meccsnek, pedig Baukó Éva az ikreket is kirakta a műsorban (gy.k.: a melleit), de ez sem volt elég az üdvösséghez. Az Ezek megőrültek! mellett a TV2 főműsorában a Tények 18-49-ben elért 19-20 (teljes lakosságban 22-24) százalékos közönségaránya jelenthet meglehetősen sovány vigaszt, a többi műsoruk egyszerűen siralmas, a Frizbi 6,3 százalékot tud, a Jóban Rosszban a 13 százaléknak is örül, miközben a Cool-on csütörtökön késő este elindított Foglalkozása: Amerikai című sorozat 7,4 százalékot tudott.

Az RTL Klub egykedvűen darálja le a TV2-t, 18-49-ben tudott a Tények három félórás sávot elvenni tőlük. A magyar-román meccs a teljes lakosságban elért 23,7 százalékával pénteken este megverte őket, de ez várható volt, mint ahogy az is, hogy a ma esti északír-magyar meccs is szépen teljesít majd. Az RTL múlt héten bemutatott újonca, a Vigyél el! szombat este 20,4 százalékos közönségarányt hozott, ami nem olyan elsöprő győzelem, mint amire szerintem az RTL számított (teljes lakosságban 20,1 volt, és 779 000 néző), tavaly ilyenkor az X-Faktor konkrétan kétszer ennyit hozott. Jó, az egy válogató műsor volt, aminek a nézettsége jóval magasabb, mint az élő adásoké, és az is igaz, hogy ha visszanézzük az RTL szombat estéit januárig, 20 százalékos közönségarányt egy filmmel sem nagyon értek el - a saját gyártású, drága műsoroktól viszont én 25 százalékot minimum elvárnék. (A Vigyél el!-t felvezető Gálvölgyi Show 16,3 százalékos közönségarányától sem voltunk elájulva.)

A köztévé mai, hurráoptimista közleményében azt írja, hogy legek születtek a közmédia nézettségében, amit úgy értenek, hogy a 80 milliárd forintból fenntartott MTVA hat tévéjének ha összeadjuk a nézettségét, akkor pénteken este főműsoridőben 32,7 százalékot kapunk. Szép eredmény, az M4 Sportnak köszönhetik, pontosabban a magyar-román eb-selejtezőnek:

A kimagasló pénteki M4 Sport eredmények mögött az esti Magyarország-Románia Eb-selejtező labdarúgó-mérkőzés nézettsége áll: több mint 2 millió fő kapcsolt oda rá, és 977 ezer fő nézte végig, ezzel a saját sávjában az M4 Sport a legnézettebb csatorna volt a teljes népesség körében elért 23.7%-os közönségaránnyal.