Népszabadság: Belerokkant a közmédia az új tévécsatornákba

2015.09.09. 11:21

A Népszabadság információi szerint azért mondott le idén Szabó László Zsolt az MTVA éléről, mert tarthatatlanná vált a közmédia gazdálkodása. Az MTVA-nál állítólag nyáron kezdett világossá válni, hogy

az évi 80 milliárd forintos költségvetés is kevés lesz az állami média fenntartásához.

A Népszabadságnak több forrás is azt állította, hogy az állami hírcsatornaként átalakított M1 és a csak most nyáron indult M4 sportcsatorna nagyon sok pénzt emészt fel, mindkét adó folyamatos élő adásai külön-külön 8-10 milliárd forintba kerülnek évente, vagy az MTVA két nagy dobása kiadja az éves költségvetés negyedét, ezt gyártási szakemberek erősítették meg az újságnak. Csak a sportcsatorna július és december közti büdzséje 5,4 milliárd forint, az évi 8-10 milliárd komoly részét pedig a Bajnokok Ligája, a magyar focibajnokság és a Forma–1 teszi ki.

A közel 2 ezer embert foglalkoztató MTVA dolgozóinak fizetése és a járulék évi szinten 15 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. Ez a szám még úgy sem csökkent, hogy a létszámleépítések során 100 embertől megszabadultak, sőt, közel 50 millió forinttal több ment el a fizetésekre 2014-hez képest. A Népszabadság forrásai szerint a bérköltség emelkedéséhez hozzájárult a sport- és a hírcsatornához átcsábított dolgozók kiemelt fizetése is.

Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató úgy próbálna meg faragni a veszteségekből, hogy a Magyar Államkincstárra hagyná a tízmilliárdokat érő MTVA-ingatlanvagyont, cserébe leírják nekik a hitelek egy részét. Az MTVA ingatlanjai közé tartozik a

  • a Naphegyen található, évek óta üresen álló korábbi székház
  • Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utcai ingatlanjainak nagy része
  • és az egykori MTI Naphegy téri ingatlanegyüttese.

Ezt a nagyjából 40 ingatlant évek óta képtelen értékesíteni a cég, ami azért is kellemetlen, mert valahogyan törleszteni kéne a 2012-ben felvett 63 milliárd forintos hitelt, amiből a Kunigunda utcai stúdiókomplexumot kialakították.

A hitel törlesztése tavaly októberben kezdődött meg.