Egy kamu Charlie Hebdo-címlapon szörnyülködik a világ

2015.09.15. 13:38

Több külföldi portál is leközölte, Facebookon pedig futótűzként terjedt az információ, hogy a Charlie Hebdo legújabb számának címlapján a török partokra mosott, vízbe fúlt három éves kisfiú fog szerepelni egy karikatúrán, felette egy olyan, gyorsétteremre hasonlító táblával, amin az áll, hogy:

Két gyerekmenü egy áráért

Viszont a fotó egészen biztosan hamisítvány, valaki csak ráragasztott egy másik lapot a múlt héten boltokba került újság címlapjára: ezt elárulja a címlap színe, a felirat, és a cím feletti rész, ami pont megegyezik a Charlie Hebdo-honlapján is található, előző heti címlappal. 

Ez a grafika talán segít könnyebben elmagyarázni.

A címlap online hatalmas port kavart, egymással harcolnak cikkekben azok, akik a Charlie Hebdót érzéketlen, utálatos újságnak, vagy éppen a nyugati fotelkultúrából viccet csináló lapnak nevezik. Az egészen biztos, hogy nem az igazi címlapján vitatkoznak.

Korábban azt állítottuk, hogy nem tudjuk, a karikatúra honnan és kitől jött. Olvasónk küldött egy fotót a múlt heti Charlie Hebdo borítójáról, aminek a hátoldalán valóban megjelenik a karikatúra - egy olyan rovatban, amiben a visszautasított, nem felhasznált címlapterveket rakták. Habár tényleg készült rajz a három éves Aylanról, nem ez a címlapja, sőt, ha úgy értelmezzük,  a maga módján  az újság is eltávolodik tőle.

A Charlie Hebdo szerkesztőségét idén januárban támadták meg terroristák, miután a sokadik fenyegetés sem után hagyták abba a Mohamed-karikatúrák publikálását. Az iszlám szerint vallásellenes és hatalmas bűnnek számít Mohamed bármilyen képi ábrázolása. A terrorakcióban tizenketten haltak meg.  • Tippek
  • Bankszámla